ŠTO MEĐIMURCE OČEKUJE U 2019. GODINI?

ULAGANJA Učenici će se iz dvorca starog 149 godina preseliti u modernu školu

U veljači će se popuniti nova zgrada Doma zdravlja i instalirati MR uređaj u bolnici

Međimurce u 2019. godini očekuju nova ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, poduzetništvo, kulturu, turizam…, najavljuje župan Matija Posavec. Nakon što su završene dvorane u Orehovici, Strahonincu, Draškovcu i uskoro u Goričanu, gdje se otvorenje očekuje u drugoj polovici siječnja, radi se na projektima za nove dvorane u Gornjem Mihaljevcu i Domašincu, dogradnju škole u Murskom Središću, obnovu Srednje škole Prelog, sportsku dvoranu u Vratišincu, školu u Macincu, dvoranu u Svetom Martinu na Muri i početak izgradnje nove škole u Nedelišću, s time da se do jeseni planira i završetak radova na novoj školi u Pribislavcu.

Tako će se napokon učenici premjestiti iz derutnog Feštetićeva dvorca sagrađenog 1870. godine u novu školu koja se planirala desetljećima, no iz raznoraznih razloga, prije svega političkih prepucavanja, projekt je godinama ležao u ladici.

Oprema za ambulante

Završeni su učenički i studentski dom u Čakovcu, a Centar izvrsnosti iz informatike, Metalska jezgra i Centar kompetentnosti iz strojarstva projekti su koji se nastavljaju u ovoj godini. Govoreći o zdravstvu, župan Posavec izdvojio je izgradnju Doma zdravlja u koji će se krajem siječnja početi seliti ambulante, a očekuje se da će u drugoj polovici veljače biti u cijelosti otvoren.

Županijska skupština na posljednjoj je sjednici Domu zdravlja odobrila kreditno zaduženje od 3,5 milijuna kuna u Splitskoj banci s rokom otplate od pet godina. U Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb ističu da je tijekom završne faze izgradnje novog objekta Doma zdravlja došlo do “potrebe za izvođenjem dodatnih radova, neophodnih za funkcionalni dovršetak projekta”. U novu zgradu uselit će se i ljekarna.

Županija je prošle godine uložila 7,5 milijuna kuna europskih sredstava za nabavu 710 komada dijagnostičke opreme koja je raspoređena po ambulantama. Obnovljen je odjel neonatologije i rađaonica, dnevna bolnica i dnevna kirurgija rješavaju se kroz projekt “stare interne” koji je već u vrlo visokoj fazi realizacije.

– Kupljen je uređaj za dječju gastroskopiju za odjel pedijatrije, a uređaj za magnetsku rezonanciju, čim se adaptira prostor za njegov smještaj, bit će, vjerujem, pušten u pogon tijekom veljače. Uređuju se ambulante diljem Međimurja po modelu energetske učinkovitosti, tako su riješeni Prelog, Mursko Središće, Selnica i Donji Kraljevec. Nastavljamo s projektom stomatoloških dežurstava, sufinanciranjem troškova roditelja za boravak s djecom u bolnici i druge projekte koji predstavljaju nadstandard – kaže župan Posavec.

Prvi put osigurana su sredstva za pomoć umirovljenicima s najmanjom mirovinom i započela je obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, u kojem se na slobodno mjesto čeka i do sedam godina.

Prostor za još 20 poduzeća

Revitalizacijom Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine provodi se najveći projekt u kulturi u povijesti, kao i najveća ulaganja u turističke projekte u 25 godina. Otvorena je i Palača međimurskog turizma na prostoru bivše vojarne.

– U ovoj 2019. godini zadržavamo sve projekte koji su dio proračuna. Izdvojio bih završetak dijela Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, gdje ćemo smjestiti još dvadesetak poduzeća, nastavit ćemo s Metalskom jezgrom i Centrom kompetentnosti, idemo u Križovcu s muzejom prirode, otvorit ćemo nova gradilišta… Imamo jako puno projekata usmjerenih prema građanima i važno nam je da stvorimo bolju i optimističniju društvenu klimu koja nam je toliko potrebna – zaključuje međimurski župan Posavec. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije