OTVORENA IZLOŽBA

VIDEO I FOTO Tijekom vikenda u Nedelišću pogledajte čak 1.500 malih životinja!

Uz 44. Izložbu malih životinja, otvorena je i izložba velikog i patuljastog engleskog gušana. Predstavit će se 1.500 životinja, a novitet su fazani iz Azije i guske iz Rusije

U sajamskoj dvorani Mesap Nedelišće točno u podne, 11. siječnja otvorena je 44. Izložba malih životinja i Internacionalna izložba velikog i patuljastog engleskog gušana ‘Nedelišće 2019.’. Uz potporu Međimurske županije i Općine Nedelišće, organizator ove jedinstvene i jedne od većih izložba te vrste u Hrvatskoj je Udruga uzgajivača malih životinja iz Nedelišća.

Izložbu je otvorenom proglasila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, dok su svečanom otvorenju nazočili i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak, direktor Mesapa Vitomir Kirić te predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja iz Nedelišća Željko Posavec.

>> Otvorena izložba malih životinja u Nedelišću

O međunarodnom karakteru izložbe govorio je načelnik Darko Dania, koji ističe kako je ovogodišnja izložba najveća do sada te će se predstaviti 180 izlagača s više od 1500 životinja. Zahvaljujući brojnim vrijednim uzgajivačima, o izložbi se pročulo i van granica Hrvatske, stoga će se tijekom ovog vikenda predstaviti izlagači iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Ukrajine i Slovačke.

Dugogodišnji kontinuitet održavanja, edukativni karakter te promociju Međimurja upriličenjem Izložbe malih životinja pohvalila je Sandra Herman, uz naglasak da je dječjim vrtićima s područja Međimurske Županije darovano 3500 ulaznih karata. Tako će mališani dobiti priliku da se susretnu s čak 900 golubova svih rasa, 350 peradi (kokoši, patke, guske, purani i paunovi), stotinjak ukrasnih ptica, sve rase kunića, a organizatori su upravo za njih, najmlađe posjetitelje, pripremili i igraonicu sa životinjama.

– Izložbene životinje uzgajivači pripremaju tijekom cijele godine, a postavljanje izložbe trajalo je nešto više od tjedan dana. Predstavljene su i egzotične vrste životinja poput fazana, koji dolaze uglavnom iz Azije, kao i nesvakidašnje vrste paunova i pataka. S obzirom na to da je ovo jedna od najvećih ovakvih izložba u Hrvatskoj brojni posjetitelji su iznenađeni vrstama koje ovdje sretnu. Ovogodišnji novitet su i guske iz Rusije – rekao je predsjednik Udruge Željko Posavec, koji naglasak stavlja na Izložbu prodajnog karaktera koja će se održati u nedjelju, 13. siječnja ispred dvorane Mesap u prijepodnevnim satima.

Životinje ocjenjuje 15 sudaca ocjenjivača, delegiranih od Hrvatskog saveza uzgajivača malih životinja, a kako kaže sudac za golubove Željko Antonić, ovom je izložbom obuhvaćen velik broj jedinki, a izbor nije lak.

– U ovoj se prigodi ne gledaju sposobnosti, odnosno odlike pojedinih vrsta poput leta kod pismonoša, već se ocjenjuje samo eksterijer, odnosno naglasak je na estetici. Proučava se struktura perja i izložbena njega životinje, kao i pojedini dijelovi poput glave i prsa – rekao je Antonić.

Izložba je za posjetitelje otvorena u petak od 12 do 19 sati, u subotu, 12. siječnja od 8 do 18 sati te u nedjelju, 13. siječnja od 7 do 13 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije