POPULACIJSKA KRIZA

STATISTIKA U Svetom Martinu na Muri prošle godine umrlo 20 osoba više nego je rođeno

Prošle je godine u župi Sveti Martin na Muri kršteno 21 dijete, umrla je 41 osoba, vjenčalo se 12 parova, Svetu pričest primilo je 25 djece, a Svetu potvrdu 32 mladih.

Općini i Župi Sveti Martin na Muri kada je riječ o broju žitelja, a sudeći prema statističkim podatcima Župe Sveti Martin na Muri, ne predstoji sjajna budućnost. Naime, prema statističkim podatcima za 2018. godinu, koju je predstavio domaći župnik prečasni Ivan Herceg, u 2018. godini kršteno je 21 dijete, a umrla je 41 osoba, dakle minus 20 osoba, no to je ipak za 4 manje nego prethodne godine, kada ih je umrlo 45, a rođeno 34 djece, što je slaba utjeha.

Minule godine sklopljeno je 12 katoličkih brakova, što je za 6 manje nego prethodne godine kada se vjenčalo 18 parova. Prvu pričest lani je primilo 25 djece, a svetu potvrdu ili firmu 32 mladih. Prije dvije godine, dakle 2016. kršteno ili rođeno je 26 djece, a umrlo je 30 osoba, pak se može ustvrditi kako umrlost nadjačava rođenost, a to pak u konačnosti znači sve manje stanovništva, mislimo na izvorno ili autohtono domaće ljudstvo.

Naime, zbog raširenosti poduzetništva, gospodarstva i turizma ovamo dolaze živjeti ljudi iz drugih sredina, no to je nedostatno za obradu i preradu prirodnih dobara i svekoliki pozitivni razvoj društva. Općina Sveti Martin na Muri spada u red razvijenijih i sam vrh najbolji turističkih sredina, a općinski (na)čelnici od Franje Makovca do Dražena Crnčeca i Petre Novinščak, kao i sva Općinska vijeća do sada dosta ulažu u male obitelji, djecu, učenike i studente, a posebice u predškolski odgoj.

Načelnik Crnčec često kaže, kako želi da svi mladi, poglavito oni koji primaju stipendije i druge naknade ostanu u svojoj sredini, radeće za sebe i društvo. Is to tako župa je više nego solidna s odličnim župnikom prečasnim Ivanom Hercegom, škola osim športske dvorane djeci pruža visoke standarde, vrtići su jako dobri, a vrlo dobre su i udruge, klubovi i društva. Nije nevažno, da mladi ne odlaze iz ove sredine, a i oni koji odu čvrsto su povezni s rodnim krajem, pak opet nema više stanovništva.

No, sve to očito nije dovoljno za porast stanovništva, dok s druge strane život svoje čini, nekada i okrutno pak stoga moguće je da općina i župa budu imali svega samo ne ljudi. Promatrajući podatke i poznavajući sredinu problem vidimo u broju sklopljenih brakova, jer djeca nastaju i rađaju se u ljubavi i braku te na kraju krajeva čine obitelj i društvo. I zapravo ovo ne bi bio problem, kada bi bio specifičan za sveti Martin na Muri, jer nekako bi išlo.

Problem je što je takva situacija u skoro cijelom Međimurju, ma koliko se dragi Romi trudili, ali i njih je sve manje. I Romi posustaju i otkrivaju drugu istinu, a to je nepostojanost novih radnih mjesta i za ljude bez stručnih kvalifikacija, ali voljnih raditi i usavršavati se za razna zanimanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije