zaključna konferencija projekta co:op

Čakovečki gimnazijalci u Zagrebu sudjelovali u Avanturi u arhivu i Topoteki

Svrha konferencije bila je podijeliti iskustva vezana uz projekt, a sudjelovali su brojni arhivisti iz mnogih europskih država

U ponedjeljak i utorak, 26. i 27. studenoga, u Hrvatskomu državnom arhivu u Zagrebu održala se zaključna konferencija projekta co:op (Community as opportunity. Creative archives` and users` network).

Projekt je financirala Europska unija, a sastoji se od dviju središnjih aktivnosti – Topoteke i Avanture u arhivu. Svrha konferencije bila je podijeliti iskustva vezana uz projekt, a sudjelovali su brojni arhivisti iz mnogih europskih država: Hrvatske, Mađarske, Italije, Španjolske, Austrije, Češke, Švedske, Finske i Estonije. Osim njih, na konferenciji je sudjelovao i David Košić, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, kao predstavnik gimnazijalaca koji su vrlo aktivno sudjelovali u ovome projektu s profesoricom Marijom Borko.

Prvi se dan raspravljalo o rezultatima projekta Avantura u arhivu – projekta čija je svrha popularizirati arhive u zajednici, i to posebno među mladima. U sklopu projekta učenici su posjetili Hrvatski državni arhiv i snimili kratak video u kojem prikazuju kakvu su oni avanturu doživjeli u zgradi istražujući staru građu.

Održan je kratak filmski festival gdje su prikazani najreprezentativniji filmovi svih država sudionika, a među ostalom i film Witch Hunt učenika 4.g razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec: Darije Dvanajščak, Laure Novak i Davida Košića. Drugi se dan raspravljalo o projektu Topoteka. Topoteka je projekt čija je svrha podijeliti s lokalnom zajednicom stare fotografije iz privatnih obiteljskih kolekcija. Platforma je dostupna svima, a međimurska se Topoteka nalazi OVDJE.

Svi su pozvani istražiti fotografije svojega mjesta ili doprinijeti projektu objavljivanjem vlastitih starih fotografija. Samo je potrebno javiti se profesorima povijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije