REANIMOBIL

FOTO Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dobio novo suvremeno vozilo

U vozilu vrijednom više od pola milijuna kuna moći će se obavljati reanimacija životno ugroženih pacijenata u vožnji, tijekom transporta ili intervencije

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dobio je još jedno novo vozilo – reanimobil. Nastavak je to najvećeg ulaganja u zdravstveni sustav od strane Međimurske županije. Reanimobil koji će se koristiti u službi hitne medicinske pomoći opremljen je svom potrebnom opremom te će se moći obavljati reanimacija životno ugroženih pacijenata u vožnji, tijekom transporta ili intervencije. Vrijednost vozila je 524.000 kuna što je osigurano u proračunu Međimurske županije.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Tomislav Novinščak rekao je kako je ovo već sedmo vozilo u voznom parku što će podići standard hitne medicine u Međimurju, obzirom da Zavod za hitnu medicinu osim u Čakovcu ispostave ima u Prelogu i Murskom Središću.

– Brzina liječničke intervencije često puta spašava život stoga je važno imati moderna i opremljena vozila. Vozila hitne medicine rade u prosjeku 150.000 km godišnje u 11.000 vanjskih intervencija na terenu te 20 timova, od čega ih je 10 u Čakovcu i po 5 timova u Prelogu i Murskom Središću. Unutar reanimobila se nalazi vrlo važna oprema poput defibrilatora, respiratora, EKG uređaja koji su važni za reanimaciju. Vozilo je opremljeno prema zadnjim standardima te ima specifičnosti poput rasvjetnih tijela koje su integrirana u vozilo, a unutra se nalaze dva akumulatora za punjenje uređaja, klimatizacijski sustav i GPS lokatori. Cilj Zavoda za hitnu medicinu je obnova voznog parka sukladno svim standardima – rekao je.

– Ovim vozilom moderniziramo i pomlađujemo naš vozni park. Vozilo je nove generacije s potpuno novim motorom i koncepcijski drugačiji od prethodnih, potpuno klimatizirano za pacijente, rekao je Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da slika govori više od svake riječi.

– Vršimo primopredaju vozila ispred Zavoda za hitnu medicinu, s lijeve strane imamo pogled na visoki stupanj obavljenih građevinskih radova rekonstrukcije zgrade bolnice, s desne strane je zgrada koja ide u kompletnu energetsku obnovu, sa stražnje strane se dograđuje paviljon za radiološke djelatnosti a preko puta se završava nova zgrada Doma zdravlja. Vrijednošću nabavljenog novog vozila od preko pola milijuna kuna, ukupna investicija u zdravstveni sustav Međimurja je više od 140 milijuna kuna. Radimo to zbog naših stanovnika jer je želja da svi pacijenti imaju moderan, efikasan, učinkovit i brz način zdravstvenih usluga, rekao je župan.

Župan Posavec spomenuo je i planove za iduću godinu.

– U proračunu za 2019. godinu već su osigurana sredstva od gotovo pola milijuna kuna za financiranje ispostave hitne medicine u Murskom Središću, nastavit ćemo s obnovom zgrada i nabavkom nove opreme tako da će i iduće godine ovaj prostor biti veliko gradilište. Nakon toga očekuje nas izgradnja pristupne ceste s ciljem nesmetanog ulaska i izlaska vozila tj. rekonstrukcija ulaza u prostor gdje su naše zdravstvene ustanove, zaključio je župan Posavec.

– Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja nema problema s odlaskom liječnika, što je rezultat ulaganja u opremu (nabavljen mobilni ultrazvuk), vozila, moderan i funkcionalno uređen prostor i stalne edukacije, a djelatnici naše Hitne predstavljali su Hrvatsku na međunarodnom natjecanju u Sloveniji sa kojeg su donijeli 1. pokal u povijesti RH, te bili 3. u ukupnom poretku, dodao je ravnatelj dr. Novinščak.

Svečanosti su nazočili  pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Milly te zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu i gosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije