USPJEŠNI MEĐIMURCI

Dajana Maria Horvat studentima je najbolji primjer ustrajnosti i izvrsnosti

Magistra ekonomije Dajana Maria Horvat iz Čakovca, s trenutnom adresom u Varaždinu, već je u vrlo mladoj dobi ostvarila zapaženu karijeru. Osim što je nizala studentske uspjehe, s bebom u krilu, bila je sudionica brojnih konferencija, projekata i suautorica stručnih radova.

Trenutno radi kao predavačica na Međimurskom veleučilištu, a odnedavno je i voditeljica prekograničnog projekta LIVING CASTLES u sklopu kojeg će se revitalizirati sedam dvoraca u regiji. Svojim stavom prema životu pravi je primjer svojim studentima. 

Odabir dinamičnog studija 

Kada je nakon završetaka srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji Josipa Slavenskog trebala odlučiti o odabiru studija, Dajana je znala da se vidi u sferi obrazovanja. 

–  Kako su mi se oduvijek sviđali nastavni predmeti u kojima je bilo puno računanja, logično je bilo da ću odabrati smjer koji će mi omogućiti da “radim s brojkama”. Nakon dugo razmišljanja i nakon što mi je razrednik dao savjet kako zbog svog karaktera trebam odabrati studij u kojem ću se moći konstantno usavršavati, odabrala sam ekonomski studij – prisjeća se Dajana. 

Odlučila je studirati u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike jer je nije privlačio ubrzani način života u velikim gradovima. Danas zna da je dobro odabrala, ne samo zbog kompetencija i znanja koje je stekla, nego i zato što se tijekom njezinog studiranja na Fakultetu otvorio modul Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkog obrazovanja nastavnika koji je završila paralelno s posljednjom godinom studija. 

Osim što je tijekom fakulteta stekla prijatelje za čitav život, bila je potpuno predana studentskim obavezama. Bila je demonstratorica na kolegiju Statistika pa je tri godine pomagala kolegama u savladavanju znanja, što joj je poslužilo kao odskočna daska za daljnje poteze u karijeri. 

Tako je nakon stjecanja diplome počela raditi prvo u Gospodarskoj školi Varaždin, a potom u Srednjoj školi Novi Marof kao nastavnik ekonomske grupe predmeta. Upravo je tijekom rada u potonjoj školi položila vrlo zahtjevan stručni ispit za nastavnike, a njezin je sat sa stručnog ispita polučio iznimne rezultate te bio predstavljen drugima kao primjer dobre prakse na Međužupanijskom stručnom vijeću Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske županije i Koprivničko-križevačke županije.

U istoj je školi radila i na EU projektu “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” na kojem je odraslim polaznicima držala nastavu iz administrativnih predmeta. 

Željeni posao u visokom obrazovanju

Tada joj se pak ostvarila velika želja za radom u području višeg i visokog obrazovanja. 

– Poslala sam otvorenu zamolbu na Međimursko veleučilište i nedugo nakon toga dobila poziv za razgovor. Postala sam vanjska suradnica prvo na kolegiju Mikroekonomija, a potom i na kolegijima Osnove ekonomije i Makroekonomija, Ekonomika i organizacija poslovanja te na specijalističkom studiju na kolegiju Ekonomija za menadžere – kaže nam Dajana. 

Iako je prva godina bila vrlo zahtjevna jer je podrazumijevala paralelni rad na MEV-u i u srednjoj školi, te suradnju na stručnim i znanstvenim radovima, kao i njihovo izlaganje na konferencijama, vrijedilo je truda. U lipnju ove godine imenovana je u zvanje predavača, što je sa sobom donijelo i ulogu nositeljice kolegija. Osim toga, od nedavno je zaposlena i kao voditeljica prekograničnog projekta LIVING CASTLES na kojem je Međimursko veleučilište vodeći partner te će zajedno s još sedam partnera  revitalizirati nekoliko dvoraca u Sloveniji i Hrvatskoj. 

Uvijek novi poslovni izazovi

S obzirom na to da sada radi i u nastavi i kao voditelj projekata, radni su joj dani vrlo dupkom popunjeni, no uživa u svakom njihovom aspektu. 

– Prednost rada na projektima je upoznavanje novih ljudi i jednog drugačijeg poslovnog svijeta. Trenutno radim u suradnji s kolegama iz Slovenije i to mi daje mogućnost da usporedim njihovo i naše poslovanje. Mogu reći da mi je iznimno ugodno raditi s kolegama i da su svi jako susretljivi i voljni pomoći.

Što se nastave tiče, najveća prednost za mene je konstantno usavršavanje. S obzirom na to da predajem na prvoj i drugoj godini stručnog studija, lijepo je vidjeti koliko u kratkom vremenu studenti pokazuju sve više interesa za ekonomiju i kako se njihovo razmišljanje o poslovnom svijetu razvija – ističe Dajana. 

Kako bi studentima pružila najbolje od sebe te teoriju povezala s praksom, uvijek nastoji pratiti najnovija ekonomska zbivanja te ih upućivati da i sami promišljaju o tome kako ekonomija utječe na svakodnevicu.

Neizmjerna motivacija u najdražoj osobi 

Motivaciju za svaki novi radni dan pronalazi u svome sinu kojem je još kao bebi, prisjeća se sa smiješkom, čitala stručnu literaturu. Iako je postala majka još tijekom studentskih dana, to je nije spriječilo u ostvarivanju vrsnih rezultata kojima i danas teži. 

Kada pak ne radi, sve svoje vrijeme posvećuje upravo sinu. 

– Za četverogodišnjaka je prilično aktivan pa ga vodim na razne aktivnosti, što sportske, što učenje stranih jezika. Izazov je zabaviti ga, jer voli stalno otkrivati nešto novo, pa odlazimo do knjižnice, kazališta, u kino, obožavamo slagati puzzle, crtati, čitati i naravno, igrati se s autićima. Nakon što on zaspe, ja radim pripreme za nastavu koje uz posao voditelja projekta, jednostavno na poslu ne stignem odraditi.

Kada uhvatim vremena samo za sebe, odem u teretanu, čitam, volim izrađivati razne stvari od papira, crtati, provoditi vrijeme s prijateljima, a zimi, ako za to bude vremena, nastojim barem na kratko otići na skijanje – govori nam Dajana. 

Iako je tek u svojim dvadesetima, već je ostvarila značajne uspjehe u karijeri, a to je samo početak onoga što želi za sebe. 

– Prvi na listi prioriteta za daljnje planove mi je upis na poslijediplomski studij, a nakon toga dodatna usavršavanja kako bih bila što bolja u poslu koji radim. Uskoro mi u časopisu Poslovna izvrsnost izlazi rad na kojem sam radila s još dvije kolegice, a nadam se da će u budućnosti takvih radova i izazova biti što više – zaključuje Dajana Maria Horvat. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije