NA OTVORENJE STIGAO I MINISTAR CAPPELI

FOTO Nekadašnja stražarnica u čakovečkoj vojarni postala Međimurska palača turizma

Međimurska palača turizma posjetiteljima može ponuditi svu raskoš i bogatstvo međimurske turističke ponude, sve što Međimurje i Međimurci uz toplu kajkavsku riječ mogu pružiti posjetiteljima

Ministar turizma Gari Cappeli i župan Međimurske županije Matija Posavec svečano su otvorili Međimursku palaču turizma, novo sjedište Turističke zajednice Međimurske županije, centar za posjetitelje, a uskoro i suvremeno odmorište za cikloturiste. 

Prostor nekadašnje stražarnice u okviru prekograničnog programa INTERREG V A Mađarska-Hrvatska kroz projekt Attractour pretvoren je u središnje mjesto susreta tradicionalnog i suvremenog, kulture i turizma, stanovnika grada i turista, objekt koji će zasigurno promijeniti i odnos građana prema prostorima bivše vojarne u kojima je smješten. 

– Međimurska palača turizma posjetiteljima može ponuditi svu raskoš i bogatstvo međimurske turističke ponude, sve što Međimurje i Međimurci uz toplu kajkavsku riječ mogu pružiti posjetiteljima. Ovakav objekt jamstvo je turističkog, ali i gospodarskog rasta i razvoja. U 2018. godini kroz našu županiju u tranzitu je prošlo više od 4 milijuna turista na putu prema Jadranu i ostvareno je 16% više noćenja nego prošle godine što nije slučajnost već rezultat gotovo dvadesetogodišnjeg zajedničkog rada turističke zajednice, Međimurske županije, gradova, općina i institucija te jasne vizije i strategije, kazao je voditelj TZ MŽ Rudi Grula

Župan Međimurske županije Matija Posavec nadovezao se istaknuvši da se turizam ne događa slučajno niti stihijski. Cilj je razvijati turizam temeljen na prirodnim resursima, očuvanju povijesne baštine te elementima održivog razvoja, tradiciji, kulturi, ali prije svega na čovjeku jer upravo su ljudi zaslužni za uspješan razvoj turizma (do 10.12. 2018. ostvareno 179.221 noćenja), projekte kojima se unapređuje infrastruktura (2018.-2020. oko 75 milijuna kuna), programe koji integriraju različite turističke proizvode, naglašavajući pritom prepoznatljivost Međimurja kao jedne od najpoželjnijih kontinentalnih destinacija.

Ulaganje u razvoj i poboljšanje turističke infrastrukture konstanta su posljednjih dvadeset godina, a budući da planiramo ostati i sljedećih godina jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih regija u Republici Hrvatskoj, ali i šire nastavit ćemo paralelno razvijati infrastrukturu, ali posebnu pozornost posvetit ćemo sadržaju koji je ključan, segmentiran za svaku ciljnu skupinu, koji košta, ali je uvijek dugoročno isplativ. To i ulaganje u ljude jedini je pravi put, a jedino tako uspjeh niti u budućnosti neće izostati, među ostalim je kazao međimurski župan Matija Posavec.

Ministar Cappelli: “Gost zna zašto dolazi u Međimurje”

Ministar Cappelli izrazio je zadovoljstvo viđenim. Posebne pohvale uputio je čelništvu Turističke zajednice i Međimurske županije za jasnu viziju i strateško promišljanje razvoja i bavljenja turizmom. Međimurska je uz Istarsku županija s najkvalitetnijim programima i razvidno je da ekspanzija turizma u Međimurju tek slijedi. Najavio je i novi zakon o turističkim zajednicama kojim će za županije poput Međimurske biti još više sredstva, poglavito za projekte i programe udruživanja s drugim županijama za što je u proračunu za 2019. godinu namijenjeno 2% od ukupnih sredstava u čemu Međimurska županija također prednjači. – Zbog svega navedenoga gost zna zašto dolazi u Međimurje, zaključio je ministar Cappelli. 

Župan Posavec i ministar Cappelli simboličnom predajom ključa voditelju TZ Međimurske županije Rudiju Gruli svečano su otvorili Međimursku palaču turizma.
Svečanom otvorenju nazočili i zamjenica župana Sandra Herman, zamjenik župana Josip Grivec, direktor zajedničkog tehničkog tajništva programa Interreg VA Mađarska-Hrvatska 2014-2020 Marton Szucs, počasni konzul RH u Kaniži Attila Kos, gradonačelnici, načelnici općina, brojni uzvanici i gosti te mađarski partneri na projektu. 

Projekt Attractour predstavila je Ana Kralj, v.d. ravnateljice Javne ustanove REDEA koja je istaknula važnost suradnje različitih dionika u razvoju Međimurja, naglasivši da je i sama ideja ovog projekta rezultat dijaloga ponuđača u turističkom sektoru i javnih institucija zaduženih za razvoj Međimurja kao turističke destinacije. 

Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenya” puni je naziv projekta (akronim: Attractour) sufinanciranog iz prvog poziva Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura. Vodeći partner je Javna ustanova REDEA, a projektni konzorcij čine još i Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonn (Campus Nagykanisza). U rekonstrukciju i opremanje Međimurske palače turizma uloženo je 4 milijuna kuna od čega je EU sufinancirala 85 %, a isto će s dvorcem Szapary učiniti i mađarski partneri iz Letenya. 

Budući da je zbog specifičnih potreba i ograničenja proračuna projekta Attractour turistička interpretacija fokusirana na vojnu povijest lokaliteta koji je prezentiran u Memorijalnoj sobi u prizemlju, u potkrovlju je s obzirom na regionalnu dimenziju Međimurske palače turizma, planirano uređenje multimedijalnog postava pod nazivom “Ekomuzej Međimurje malo” – svojevrsnog virtualnog “međimurskog minimundusa” tj. Međimurja u malom.  

Prije samoga otvorenja Međimurske palače turizma, održan je radni sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca sa suradnicima s ministrom turizma u Vladi RH Garijem Cappellijem na kojemu su ministru prezentirani turistički razvojni projekti, turistički rezultati u 2018., projekti koji su u tijeku i koji su planirani u sljedećih nekoliko godina.

Poseban naglasak stavljen je na projekt Riznica Međimurja vrijednosti 42 milijuna kuna čiji je završetak planiran 2020. godine te projekt vidikovcu “Goričko sviralo” koji će biti prijavljeni na drugi krug prekograničnog programa INTERREG V A HUHR. Ministar Cappelli najavio je skoru objavu rezultata natječaja Ministarstva turizma preko kojega će biti financirani i projekti značajni za razvoj međimurskog turizma. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije