ŠTRIGOVA u ovo vrijeme godišta

RADOST BOŽIĆA Ljepota adventskih večeri i noći u edenu vinskome

Uvijek i ponovno lijepa i dična Štrigova, ovih predbožićnih dana, a poglavito večeri i noći tako je lijepa da je treba doživjeti svakog trenutka trajanja ‘dugih noćiju decembarskih’.

Pod zidinama župne crkve svete Marije Magdalene i pokraj skorog sjedišta Općinske uprave u parku koji ljeti daje hlada, a zimi hladnoću oblada, svjetlima modernim uprikazana je radost najljepših dana za sve katolike i kršćane, radost Božića. Mnogi naši čitalji nas pitahu, jeste li vidjeli kako je Štrigova obasjana, ne snažno, nego blago, blagoslovljeno i blažensko, kako priliči Adventu ili Došašću, kako milostivo i milosrdno Sveta obitelj bdije nad pukom štrigovskim.

Radosno odgovaramo, kako smo vidjeli i da se divismo i uživasmo u toj ljepoti, ali kako i kao novinari imamo potrebe i prigode pohoditi ili barem znati i za druge sredine koje imaju slične prizore. Priznajemo. Slične! Ne i jednake kao što je štrigovski, a razlog tome je što je u Štrigovi sve drugačije, bajkovitije (prilagodljivu ovu riječ prvi put čuh od Josipa Mikeca) jer Štrigova je Eden vinski ili jednostavnije Raj vinski na zemlji, a kada je vino blizu i toplina je snažnija, pa tako i noći adventske u Štrigovi su toplije, makar živa u termometrima pokazuju minuse.

Dugo u noć, u gluhu zimsku noć (napisao je Dragutin Tadijanović) mogli bi smo pričati o Adventu ili Došašću u Štrigovi i ne bi to puno značilo. Treba jednostavno doći u Štrigovu. Sada, kasnije, noću ili pred zoru. Idete li dragi naši čitatelji i prijatelji k vinarima po vino za blagdansku okrijepu i svečani stol, ne zaobiđite središte Štrigove i udahnite mirsi dugih ‘decembarskih’ noći i pustite očima i mislima uživanje.

A od Adventske ljepote u Štrigovi do najudaljenijeg vinara (na rubovima štrigovskog vinogorja, Knehtl-Medenjak, Boris Novak, Drago Kunčić i Zvonko Belović, te u drugim općinama i župama Obitelj Turk, Dvanajščak-Kozol i Hažić) samo je nekoliko kilometara ili minuta vožnje.

Sve je očima dopušteno do Badnjaka ili Svete noći, Tihe noći! Jer: ’U to vri(je)me godišta, mir se svijetu navješta’. U Štrigovi posebnije nego drugdje! A sve je ovo djelo Ureda Turističke zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije