TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC

Dražen Blažeka: ‘Učenici su sankcionirani pedagoškim mjerama koje odgovaraju težini djela’

Profesor koji je ujedinio Hrvatsku nakon sukoba s učenicima neće dobiti otkaz, a učenicima su izrečene pedagoške mjere

Profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević neće dobiti otkaz! Obznanila je to Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, koja je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak bila danas u toj školi. Inspekcija, kazala je Korazić Ciković, obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti.

– Prema do sada ustanovljenom, škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarstva. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači ako bi se takav incident ponavljao, da bi profesor mogao dobiti otkaz – istaknula je.

– Imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju i, nažalost, susretala sam se s ovakvim slučajevima. Nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti time išta rješavamo! Po broju i intenzitetu ne uočavamo neke bitne razlike u odnosu na prošlo razdoblje, kao što ni u međunarodnim usporedbama Hrvatska nije u posebno nepovoljnom položaju. No ovakva situacija svejedno zahtijeva sveobuhvatne mjere – rekla je ministrica Divjak.

Pokrenut će, dodala je, akcijski plan na razini države o prevenciji protiv nasilja u školama. Važna su tri elementa koje će posebno apostrofirati, počevši od zakonske regulative za koju će analiza pokazati treba li pooštriti zakone i pravilnike. – No važniji su elementi prevencije koji se odnose na sam kurikulum u školama i edukaciju nastavnika, ali i sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima, jer ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama, nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i toga moramo biti svjesni.

To nije samo posao škole, nego i drugih nadležnih institucija, a posebno roditelja koji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu – poručila je. U odlučivanju o stegovnoj mjeri, kao olakotna okolnost prof. Dragičeviću kojemu je do mirovine ostalo godinu dana, priznato je to što u dosadašnjem nastavničkom radu nema mrlji, a i prije je upozoravao na nasilje. Zato je dobio svojevrsni “žuti karton”. Ministarstvo je zbog interesa javnosti vjerojatno požurilo donošenje stegovne mjere jer je ravnatelj škole u petak najavio da odluke neće biti prije srijede.

Nama su se javili brojni čitatelji s pitanjima zašto ne objavimo imena učenika i da li su na bilo koji način oni sankcionoirani za svoj postupak. Imena maloljetnih učenika ne smijemo objavljivati što je utvrđeno Pravilnikom o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima. Zato smo nazvali ravnatelja Tehničke škole Čakovec Dražena Blažeku i upitališto se poduzelo po tom pitanju.

– Učenici su sankcionirani odlukom Razrednog vijeća pedagoškim mjerama koje odgovaraju težini djela za koja smo utvrdili da su počinili – rekao nam je Blažeka. O kakvim se točno pedagoškim mjerama radi, kaže, ne smije iznositi u javnost. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije