MEĐIMURCI NA OKUPU

FOTO Međimurci u Zagrebu organizirali 27. ‘Međimursku večerju, stigla i predsjednica Kolinda

Bila je ovo zaista još jedna divna Međimurska večerja!

Međimurska večerja predstavlja jedan od središnjih događaja u aktivnostima Zavičajnog društva Međimuraca, na kojoj se u predblagdansko vrijeme okupljaju brojni Međimurci i prijatelji međimurskog kraja u Zagrebu i izvan njega. Uz druženje u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, prezentaciju autohtonih međimurskih jela, ovogodišnja želja organizatora je povezivanje s istaknutim i uvaženim gospodarstvenicima, kulturnim i znanstvenim djelatnicima te dužnosnicima.

Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić, pozdravljajući dvjestotinjak okupljenih, rekao je kako je ove godine veliki interes za “Međimursku večerju” te izrazio zadovoljstvo novim smjerom u aktivnostima Zavičajnog društva ponosno nabrajajući sve veći broj uspješnih Međimuraca. Kao najuspješnije u 2018. godini izdvojio je Dražena Ladića, pomoćnog trenera izbornika Zlatka Dalića, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu; Damira Sabola, autora Photomatha – aplikacije koju je skinulo više od 100 milijuna ljudi, književnika Kristijana Novaka, zahvaljujući čijim romanima “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” su kazališta mjesecima unaprijed rasprodana, a kruna je svakako uvrštenje međimurske popevke na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a za što je zaslužna, među ostalim, i Lidija Bajuk

Bila je ovo prilika i za prisjećanje nastanka Međimurske županije, prije 25 godina, kada su veliki doprinos dali Međimurci u Zagrebu potpisivanjem peticije kako bi uvjerili tadašnji državni vrh da Međimurje zaslužuje svoju županiju. Jedna od najistaknutijih predvodnica tog pokreta je Damira Črep Gavrilović.

Manifestacije poput Međimurske večerje u Zagrebu, Međimurskog proščenja, promocija knjiga ima snažnu podršku grada Zagreba u ime kojeg je nazočne pozdravila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Ana Stojić Deban. U ime predsjednika Hrvatskog sabora to su učinili saborska zastupnica Sunčana Glavak, a u ime predsjednika Vlade, ministar Darko Horvat. Osobnim dolaskom podršku je dala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitao je Damiru Smrtiću i Branki Prišlić na uspješnom vođenju Zavičajnog društva te svim članovima na aktivnostima koje provode, osobito studentima koji se međusobno druže, okupljaju i promiču vrijednosti Međimurja u glavnom gradu Hrvatske.

– Zbog načina kako radimo, funkcioniramo, vrijednosti koje zastupamo i rezultata koje postižemo služimo kao primjer cijeloj Hrvatskoj i slika Međimurja općenito je vrlo pozitivna. Zbog toga možete biti ponosni na svoj zavičaj, svoje ljude, uspješne pojedince ali i cijelu zajednicu. Svjedoci ste i sami kako taj naš mali “falačec” zemlje može iznjedriti toliko uspješnih ljudi u raznim segmentima našeg društva. Čuvajmo to, povezujmo se, surađujmo, širimo zajedništvo i bit ćemo još prepoznatljiviji. Mi u Međimurju ćemo se i dalje truditi, raditi, graditi i stvarati nove vrijednosti – rekao je župan.

Saborska zastupnica Sunčana Glavak i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat govorili su o doprinosu Vlade prema Međimurju, isticali pozitivne vrijednosti te o aktivnostima Međimuraca koji rade u državnim institucijama u Zagrebu. 
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posebno je pohvalila  povezanost svih Međimuraca, te način kako se s ponosom i pažnjom govori o svom kraju i vrijednostima.

– Čestitam Vam na uspjehu Međimurske popevke koja je ušla na nematerijalnu listu čovječanstva, UNESCO-a, a pjesma “Dej mi Bože oči sokolove” bila je dio programa moje inauguracije. Sjećam se kako smo zajedno u Hrvatskoj i Mađarskoj obilježavali 450 godina Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, ponosna sam članica Vaše Zrinske garde, a prilikom obilježavanja 100. obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj, 09.siječnja 1919. godine, poručujem županu da potvrđujem svoje pokroviteljstvo i dolazak na spomenuti događaj tijekom kojeg ću u Međimurju održati svečani prijem za cijeli diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, a u povodu 100. obljetnice koju ćete obilježiti, ali i 27.obljetnice Međunarodnog priznanja Hrvatske – rekla je predsjednica. 

Ovogodišnja Međimurska večerja, osim svojim tradicionalnim značenjem, posebna je i stoga što se održava u godini obilježavanja 25 godina osnutka Međimurske županije.
Na večerji su se tako mogla vidjeti i međimurska poznata lica kao što su: Dražen Ladić, Boris Leiner, Kristian Novak, Lupino, Srećko Vargek, Damir Sabol, Martin Srpak, dr. Mijo Bergovec i Blanka Tkalčić.  Viđeni su bili novi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, državni tajnik Tomislav Boban, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, Tatjana Holjevac, dr. Nediljko Matić, pjevač Drago Diklić, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici Belice i Selnice Zvonimir Taradi i Ervin Vičević, Bernard Gršić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Branko Sušec, pročelnica UO za zdravstvo Sonja Tošić Grlač i mnogi drugi. 

Okupljeni su mogli uživati u prekrasnoj međimurskoj glazbi koju je izvodio Mirko Švenda Žiga, a pridružila mu se i naša poznata mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz nastup Zrinske garde Čakovec. Program je vodio Miljenko Ovčar. Bila je ovo zaista još jedna divna Međimurska večerja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije