USPJEŠNI MEĐIMURCI

IVA VUKŠIĆ upravlja odnosima s javnošću u uspješnoj hrvatskoj tvrtki

Iva Vukšić, diplomirana novinarka i sadašnja voditeljica odnosa s javnošću i sponzorstava u Iskon Internetu, rodom iz Šenkovca, već je u vrlo mladoj dobi postigla zavidnu karijeru.

Uspješno je kombinirala radne i studentske obaveze, a ujedno i pokazala da je itekako u redu promijeniti mišljenje o daljnjem tijeku karijere. Ostvarila je mnoge uspješne projekte koji su odjeknuli čitavom regijom, a tek je zagrebla površinu široke palete kvaliteta koje posjeduje.

Na trećoj godini studija otkrila svoju pravu strast

Kada je došlo vrijeme za odabir studija, Iva je sa sigurnošću znala što želi. Od svih prijavljenih za studij novinarstva na Hrvatskim studijima u Zagrebu najbolje je napisala prijemni ispit. Time joj se ispunio još dječji san o putu prema novinarskoj karijeri, a vjetar u leđa dala joj je i državna stipendija koju je primala. Međutim, na trećoj godini fakulteta počele su se događati promjene. 

(Iva Vukšić, voditeljica odnosa s javnošću i sponzorstava u Iskon Internetu)

– Prijavila sam se na natječaj u jednom tada popularnom dnevnom listu i dobila posao. No nakon tri mjeseca rada u redakciji, shvatila sam da me to ne ispunjava. Uhvatila me lagana anksioznost jer sam studirala nešto za što sam znala da me više ne zanima, a roditelji su mi još uvijek financijski pomagali. Ipak, kada sam upisala izborni kolegij Odnosi s javnošću i glasnogovorništvo, rodila se ljubav prema toj struci – prisjeća se Iva. 

Tada je i krenula u traženje novog studentskog posla, te je dobila posao agentice u službi za korisnike T-Mobilea, pa tajnice u Odjelu korporativnih komunikacija iste tvrtke. Nakon šest mjeseci, sa samo 21 godinom, postala je stalno zaposlena asistentica za odnose s javnošću. 

– U T-Mobileu sam Imala odličnu direktoricu i mentoricu Maju Weber te kolegicu Sanju Rossi, od kojih sam naučila mnoge PR trikove. Bavila sam se internim komunikacijama, odnosima s medijima, kasnije intenzivnije digitalnim PR-om; sudjelovala kao član tima u nagrađivanim projektima poput lansiranja iPhonea na hrvatsko tržište, pripremala sponzorski panel za Weekend Media Festival, pokrenuli smo profile HT-a na društvenim mrežama – govori nam Iva. 

(U timu vole začiniti svako događanje – stratešku prezentaciju Iskona ovog su proljeća umjesto u konferencijsku dvoranu smjestili u prostor pivovare Garden Brewery, u kojoj je predavanje održao i fizičar Ivica Puljak

Priznaje da bi, da nije bilo njezine mame, fakultet stavila na čekanje tijekom dužeg perioda, no danas je svjesna toga da je upravo aktivno balansiranje između poslovnih i studentskih obaveza bilo upravo ono što ju je dovelo do današnje pozicije. Svoja je znanja nadopunila i u Londonskoj školi za odnose s javnošću. 

Posao u tvrtki koju je pokrenuo Međimurec 

Iva danas radi u tvrtki Iskon koju je pokrenuo još jedan sjajan Međimurec o kojem smo već pisali u ovoj rubrici, Damir Sabol. Zaposlena je kao voditeljica odnosa s javnošću i sponzorstva u Iskonu, a njezino radno mjesto ujedinjuje sve ono u čemu se još nekada davno pronašla.

Njezin dan započinje pregledom projekta i prioriteta kojima se mora posvetiti, što čini uz pomoć aplikacije Asana. U jednom danu nastoji kombinirati i sastanke i konkretni rad na projektima. Njezin tim brine o odnosima s medijima, digitalnom sadržaju, internoj komunikaciji i sponzorstvu, a podrška su i drugim odjelima unutar tvrtke. 

Ono po čemu je tvrtka u kojoj radi jedna od rijetkih u našem podneblju jest mogućnost rada od kuće tri dana u tjednu, što Iva povremeno koristi. Ipak, kako kaže, često joj najbolje ideje naviru noću jer je tada najkreativnija. Svjesna je toga da neprestano mora biti u pokretu kako bi ostala uspješna u svome poslu. 

(Tim sponzorstava Iskona (Tajana Čonka, Filip Babić, Iva Vukšić, Mateo Svećnjak)

– PR-ovac se danas mora neprestano educirati i prilagođavati novim komunikacijskim potrebama tržišta. Ako ne uhvatimo barem najveće valove trendova, oni će nas ubrzo poklopiti. U posljednjih nekoliko godina morali smo, primjerice, savladati SEO optimizaciju PR objava,  content marketing, pronaći najbolje modele i medije za nativno oglašavanje, primijeniti A/B testiranja svojih tekstova, naslova, vizuala i slično. Doduše, ne mogu se sjetiti zanimanja u kojem danas nije potrebna nadogradnja postojećeg skillseta – pojašnjava nam Iva. 

Inovativni tim za inovativne projekte 

Srećom, u Iskonu ima potpunu podršku te je izrazito ponosna na sve svoje kolege. 

– Četveročlani tim sponzorstva uspješno podiže projekte i aktivacije bez pomoći kreativnih i event agencija, od nule do besprijekornog rezultata koji hvale posjetitelji, nerijetko i mediji. Umjesto reklamnih panoa, na našim ćete aktivacijama redovito pronaći priču koja nadopunjuje samo događanje. Producirali smo svašta: studio za privremene tetovaže, pop-up dućan u kojem artikle plaćate hashtagom umjesto novcem, tematske pub-kvizove koji su tada oborili rekorde posjećenosti. 

Najavila nam je i buduće planove. 

– Nedavno smo u suradnji s Unisonom predstavili Rock&Off, novu novinarsku nagradu za rock, indie, elektronske, hip hop i jazz izvođače iz Hrvatske, kojoj je cilj dodatno promovirati i potpomoći taj dio glazbene scene. Rock&Off će se u premijernom izdanju održati 31. siječnja 2019. u Tvornici kulture, prenosit ćemo ga na Iskon.TV-u i organizirati online glasovanje za nagradu publike. Nadam se da će i struka prepoznati te prihvatiti nagradu – ističe Iva. 

Put traženja

Iako danas zna da radi upravo ono što želi i veseli se svakom novom radnom danu, i u Ivinom životu bilo je prepreka koje je morala savladati. 

(Iskon je organizirao dosad najneobičniji hackathon – odvijao se za vrijeme festivala SuperUho u prostoru kampa i to na nemalih 40 stupnjeva, srećom u debeloj hladovini te u neposrednoj blizini plaže)

– Nakon višegodišnjeg rada u korporaciji, s 26 godina imala sam osjećaj da nešto propuštam i da me vani čeka “cijeli novi svijet”. Pridružila sam se modnom startupu koji je tada pokretao moj bratić i paralelno freelanceala za kompanije poput Deutsche Telekoma i Coca-Cole. Dobila sam i ponudu za mjesto PR koordinatorice međunarodnog glazbenog projekta u Berlinu.

Iako je to bio najdinamičniji period u karijeri, za vrijeme kojeg sam radila u višejezičnim remote timovima, putovala i upoznala mnoge internacionalne face, putem sam naučila da bi moje idealno radno mjesto ustvari bilo negdje u zlatnoj sredini između dotad isprobanih krajnosti – iskreno govori Iva. 

Upravo joj je tada na vrata pokucala prilika u Iskonu i danas sa sigurnošću može reći da se tu osjeća ispunjeno. Kako sama kaže, najveći adrenalin i motivaciju osjeća upravo netom prije lansiranja novih proizvoda poput Iskon.Smarthome senzora za upravljanje domom na daljinu ili prve domaće inteligentne televizije. 

Neprestani rad na sebi ključan za uspjeh

Uz kreativno raspolaganje radnim vremenom, dio dana ostaje joj i za uživanje u slobodnim aktivnostima. Kako neprestano voli učiti, česta je polaznica raznih tečajeva. 

– Završila sam tečaj kuhanja u Gastronomadima, spikersku radionicu, Harvardov online program Manage Mentor, došla do diplome iz digitalnog marketinga irskog DMI instituta… Trenutno učim španjolski jezik i igram se koktel-majstora. Vikendima odem u prirodu sa živahnim psom Cosmom i čitam, podjednako poslovnu literaturu i beletristiku.

Volim preslušavati nove albume i istraživati glazbene žanrove. U posljednje sam vrijeme dosta uronila u minimalizam kao način života kojem se pokušavam prikloniti – napominje ova uspješna Međimurka. 

(Ovog je proljeća iz čiste znatiželje upisala tečaj spikiranja)

Kako spomenuti minimalizam iskustva i rad na samome sebi stavlja ispred materijalnih stvari, Iva želi još više učiti te se posvetiti usavršavanju na području employer brandinga i internoj komunikaciji, kao i daljnjem radu u svome odjelu.

– U realizaciji nam je projekt zaposleničkog podcasta s telekomunikacijskim vijestima te ponekom aktualnom internom temom. On me izuzetno veseli jer uključuje i moju dosad skrivenu spikersku ambiciju. Na proljeće ću predstaviti privatni projekt, također podcast na kojem radim, posvećen mladim profesionalcima koji grade karijeru u većim poslovnim okruženjima. A dugoročni planovi… Oni uključuju penziju na obali Barcelone, uz čašu finog vina i plodove mora – sa smiješkom završava Iva Vukšić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije