IZAZOVI ASTRONAUTIKE

FOTO Poznati hrvatski astronom Ante Radonić u Čakovcu održao predavanje o aktualnostima svemirskih letova

- U Čakovcu uvijek imam kvalitetnu publiku, jednu od najboljih kad su u pitanju javna predavanja, kaže Ante Radonić

U ponedjeljak, 26. studenog, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, gost je ponovno bio poznati hrvatski astronom Ante Radonić, koji je održao predavanje pod nazivom ‘Izazovi astronautike’. Organizatori okupljanja su Astronomsko društvo VEGA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje TICM, uz suorganizatore Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez.

S ciljem popularizacije astronomije, astronautike i raketne tehnike, Ante je održao više od 500 javnih predavanja i tribina za građanstvo, a ovo nije prvo te vrste održano u Čakovcu.

Naime, kako je na samom početku okupljanja istaknuo potpredsjednik Astronomskog društva Vega Miroslav Smolić, Ante je dragi dugogodišnji suradnik, koji sa zadovoljstvom dolazi u Čakovec, na što Radonić dodaje kako međimurska publika uvijek popuni dvoranu, a posjetitelji pokazuju velik interes i znatiželju.

– Već je postala tradicija da se u ovo doba godine okupljamo u jednoj od dvorana u Međimurju i moram istaknuti da u Čakovcu uvijek imam kvalitetnu publiku, jednu od najboljih kad su u pitanju javna predavanja. U području astronautike uvijek se događa nešto zanimljivo, a moj je zadatak prenijeti široj javnosti neke od interesantnijih podataka – rekao je edukator.

Naglasak jučerašnjeg predavanja bio je na aktualnim događajima u području svemirskih letova. Govorio je o europsko-japanskoj ambicioznoj misiji na dugo putovanje prema planetu Merkuru, odnosno trećeg puta u povijesti čovječanstva da je tom planetu upućena svemirska letjelica, a riječ je o najkompleksnijoj letjelici do sad.

Također, pričao je o misiji prema Suncu, gdje se predviđa da će svemirska letjelica doći najbliže Suncu u cijeloj povijesti, o temi istraživanja asteroida gdje je predavanju priložio vrlo zanimljive fotografije površina nekih, a dotaknuo se i spašavanja astronauta iz rakete koja je pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja. Nakon predavanja, Ante je spremno odgovarao na brojna pitanja posjetitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije