OBITELJSKO BLAGO

FOTO Vlado i Marina Murk iz Podturna vlasnici su jedinstvene Međimurske hiže starina

Supružnici Vlado i Marina Murk čuvari su posebnog obiteljskog blaga, Međimurske hiže starina koja je obiteljski muzej antikviteta starijih više od 150 godina.

Jedinstvena Međimurska hižica starina čuva tradiciju i prikazuje način života unatrag čak više od jednog stoljeća. Nalazi se na samom ulazu u Podturen, nedaleko od mjesta stanovanja bračnog para Murk, a sadrži povijest čak pet generacija obitelji Strahija, Nedeljko i Murk. 

>> Međimurska hiža starina u Podturnu

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje i vinskog podruma, a svaka je prostorija namještena predmetima namijenjenima za korištenje u svakodnevnom životu, od kojih neki koji datiraju u 19. stoljeće. 

Svakodnevno se o starinama brinu vrijedni Vlado i Marina, a kako kažu, hižica je sada mjesto za obiteljsko druženje gdje se nerijetko okupljaju i njihovi prijatelji. Zahvaljujući njihovom trudu i radu, obiteljska povijest očuvana je na jednom posjedu.

– Kuća je pripadala mojim roditeljima Antunu i Sabini, zbog kojih smo se i odlučili na održavanje te obnovu samo nužnih dijelova, kako bismo održali izvorni oblik nekadašnjeg načina gradnje i što bolje prikazali način na koji se nekada živjelo. Tu posebno želimo istaknuti keramičara Stjepana Kerovca, koji nam je pomogao u restauraciji vinskog podruma i stubišta – rekla je Marina, koja je u toj kući živjela s roditeljima i četvero braće, a kako kaže, nasljeđe će sačuvati njihova djeca Maja Murk Gotal i Luka Murk te unuci Jakov, Janja i Matija.

Drvena korita za pranje veša, starinsko posuđe, odjevni predmeti, strojevi i uporabni predmeti za rad na polju samo su neke od mnogih stvari koje možete vidjeti na ovom vrijednom mjestu. Da hižica dodatno diše međimurskom tradicijom, pobrinula se Marina ukrasivši je ručno tkanim radovima. 

Osim obiteljskih druženja, supružnici kažu kako brojni poznanici iskazuju interes za posjetu Međimurske hiže starina, stoga poručuju da se svi zainteresirani jave na broj 040/847-160, a kako izgleda njihovo obiteljsko blago možete pogledati u našoj fotogaleriji! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije