METALNA UMJETNOST

FOTO Mlada umjetnica Ana-Marija Kralj iz Svetog Martina otvorila galeriju Merien King

Mlada hrvatska umjetnica osebujnog je i netipičnog izričaja te svoja umjetnička djela stvara na netipičnom materijalu – metalu

U  Varaždinu 9. studenog službeno je otvorena galerija Merien King mlade hrvatske umjetnice Ane-Marije Kralj iz Svetog Martina na Muri koja radi pod imenom Merien King.

Mlada hrvatska umjetnica osebujnog je i netipičnog izričaja te svoja umjetnička djela stvara na netipičnom materijalu – metalu. U razgovoru s mladom hrvatskom umjetnicom saznali smo kako se stvaraju djela. 

– U kontaktu i radu s takvim materijalom potrebna je izdržljivost i strpljivost te znanje o samom materijalu. Potrebna je i doza znatiželje i avanturizma, jer takav postupak živi je proces tijekom kojeg je krajnji izgled djela nepredvidiv – kaže.

Ana-Marija Kralj svoj je profesionalni umjetnički put započela u modnoj industriji te je već tijekom studiranja na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2013. godine osnovala brend Kralj i Krajina u partnerstvu s kolegicom Mirjam Krajina. Godinu dana radila je kao dizajnerica u poznatom modnom atelieru Xenia design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum, a 2018. Ispunjava svoj san te otvara vlastitu galeriju i stvara metalnu umjetnost, namještaj i ilustracije pod vlastitim brendom Merien King.

Na pitanje kako je došla na ideju o stvaranju metalne umjetnosti kaže: “Budući da je moj tata vlasnik strojobravarskog obrta, metal i znanje o njemu oduvijek su mi bili dostupni. Moje prve slike bile su neka vrsta ekperimentiranja s metalom kao materijalom, dok sam se kasnije počela igrati sa samim bojama i različitim tehnikama nanošenja boje na metal.

Upravo taj dinamičan proces kod kojeg je sve u pokretu, od stola koji se okreće, kantica koje vise sa stropa do same mene, najzanimljiviji mi je dio mog stvaranja. To je proces kod kojeg je krajnji proces nepredvidljiv, a rezultat su slike pune dinamičnosti i zanimljivih detalja – rekla je Ana-Marija prilikom samog otvorenja.

U galeriji se osim slika na aluminiju, inoxu i mesingu nalaze i dizajnerski stolići, a odlikuje ih minimalistički stil s daškom luksuza te su posebni po tome što imaju ručno oslikana stakla – svaki stolić je time unikatan. Galeriju Merien King možete posjetiti svaki dan na adresi Augusta Šenoe 10a u Varaždinu. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije