'prometna biblija'

Dino Posavec: Crkva ima 10 prometnih zapovijedi, evo koje su to

- Crkva poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju obaveza u postupanju po prometnim pravilima i da budu moralno odgovorni, s ciljem sprečavanja stradavanja u cestovnom prometu, kaže Dino Posavec mag. ing. u svojoj knjizi o ponašanju u prometu.

Ovog trenutka najpriznatiji i natraženiji stručnjak na ovom području u oblasti prometa motornih vozila Dino Posavec mag. ing. iz Čakovca u Murskom Središću predstavio je svoju knjigu ‘Učim prometna pravila i pravilno se ponašati u prometu’.

Užem krugu zainteresiranih i prijateljima Posavec je ukratko, ali vrlo precizno predstavio knjigu koju se može nazvati ‘prometnom biblijom’, jer uistinu je dobro grafički opremljena i dizajnirana i što je najvažnije Posavec je odlično postavio poglavlja tako da kandidati za vozače, ali i oni koji su seniori i veterani, te posebno oni koji vole divljati po cestama, mogu puno doznati i ako žele i naučiti.

Okupljeni su željeli čuti govori li se o knjizi nešto o tome kako Crkva može sudjelovati na ponašanje ljudi, poglavito vozača u prometu. Posavec je ugodno sve iznenadio kada je na 151. i 152 stranici pokazao kako Crkva (vjerojatno je mislio na Katoličku crkvu) sudjeluje u prometnim učenjima.

– Je, u svojevrsnom dekalogu Crkva je objavila 10 prometnih zakona. Na taj način Crkva je deklaratorno dala značajan moralni doprinos za odgovornije i kontroliranije ponašanje sudionika u prometu, ističe Dino Posavec, koji nastavlja poput svojeg oca Ivana Posavca dipl. ing. raditi na boljitku ponašanja i snalaženja u prometu, ali i usmjeriti na dobar i lakši put one koji se odluče pristupiti polaganju vozačkog ispita. Ova knjiga  u takvim nastojanjima sigurno je dobrodošla. 

Neka vozilo za tebe ne bude izraz moći

A tih 10 zapovijedi glasi i dobro ih je pročitati, makar i niste vjernik.
1. Ne ubij.
2. Neka cesta za tebe bude sredstvo zajedništva, a ne smrti.
3. Neka ti uljudnost, korektnost i razboritost budu od pomoć.  
4. Budi milosrdan i priteci u pomoć bližnjemu u potrebi, posebice žrtvama prometnih nesreća.
5. Neka vozilo za tebe ne bude izraz moći.
6. Uvjeravaj mlade da ne sjedaju za upravljač kada nisu u stanju vouiti.
7. Pomaži obitelji žrtava prometnih nesreća.
8. Omogući žrtvi i vozaču prekršitelju da se susretnu kako bi mogli doživjeti oslobađajuće iskustvo oproštenja.
9. Na cesti štiti najugroženije.
10. Budi svjestan odgovornosti za druge.

Nismo Posavca pitali gdje se ova njegova knjiga može kupiti, ali pretpostavljamo kako je prava ili dobra adresa Auto-Stop d.o.o. Čakovec. Mi koji smo je čitali i pročitali pohvaljujemo lektoricu Dijanu Savić, jer je koristila samo hrvatske riječi (nema riječi koje na žalost mnogi koriste; šofer, volan, žmigavec, saobraćajna nesreća…).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije