DOM ZA ODRASLE OSOBE OREHOVICA

FOTO Jubilej za pamćenje: Veliko vam i ljudsko hvala!

Rečenicu iz naslova je, između inog, zaposlenicima Doma za odrasle osobe Orehovica, izrekao danas (15. studenog) međimurski župan Matija Posavec na proslavi 70-tog rođendana ustanove koja na human način brine o svojim korisnicima primjenjujući suvremene metode.

U dvorani Muzeja Croatainsulanus u Prelogu obilježena je 70-ta obljetnica Doma za odrasle osobe Orehovica. Bila je to svečanost na kojoj  su se okupili sadašnji i bivši zaposlenici ustanove, štićenici sudionici u programu, a od uzvanika tu je bio međimurski župan Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, Danijel Mikulić, voditelj Službe kriminalističke policije PU međimurske te vlč. Damir Slamek, župnik župe u Orehovici.

>> Dom za starije osobe Orehovica – 70 godina

– 15. studeni 2018. značajan je datum za našu ustanovu koja se tijekom godina od ubožnice, uz potporu nadležnog ministarstva, trudom djelatnika i veliku potporu lokalne zajednice te brojnih suradnika i donatora, transformirala u ustanovu koja na human način brine o svojim korisnicima primjenjujući suvremene stručne metode – istaknula je Suzana Belović, ravnateljica ustanove, koja je rekla kako govori u ime svojih kolega čiji je glas te dodala kako osjeća posebnu odgovornost u iskazivanju zahvale svim bivšim i sadašnjim djelatnicima i zaposlenicima.

Dugo su odzvanjale njezine riječi koje su izmamile veliki pljesak: – Hvala svakom zaposleniku čiji se životni put ispreplitao s životom naše ustanove. Nekih danas fizički nema među nama, ali njihova su nastojanja i njihov rad utkani u ovih 70 godina opstojnosti doma. Za kraj je poručila: ‘Mi nastavljamo radom i nećemo stati, nećemo se prestati mijenjati i nećemo prestati unapređivati svoj rad.  Dalje ćemo preuzimati na sebe brigu o ljudima, da budu zdraviji, bolji i sretniji’.

Među čestitarima je posebno ponosan bio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek jer je rad ustanove neraskidivo vezan uz Prelog, a župan Posavec je dodao da ono što djelatnici ustanove čine za štićenike spada u veliko i ljudsko te im je poručio da budu ponosni što rade u humanoj i kvalitetnoj sredini ulažući  mnogo znanja, truda i napora za dobrobit štićenika.

A oni su iz svih dijelova Lijepe Naše od kojih je nekolicina od njih u program koji su izveli unijeli dašak kraja iz kojeg su došli. Program je ukomponirala socijalna djelatnica Doroteja Lukša i bio je fantastičan kao i pjesme Mirka Švende –Žige, međimurskog slavuja koji je acapello izveo našu državnu himnu. Moderator programa, uz projekciju foto dokumentacije doma, Željko Sokač je govorio o povijesti ustanove istaknuvši: 

– Dom za  odrasle osobe Orehovica, pruža usluge dugotrajnog smještaja za odrasle osobe s mentalnim smetnjama, pruža usluge stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njege, održavanje osobne higijene i pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije, usluge organiziranog slobodnog vremena, pratnja i organizirani prijevoz, savjetodavnog rada i drugih programa u lokalnoj sredini u cilju poboljšanja života odraslih osoba s mentalnim smetnjama. 

Dom pruža i uslugu organiziranog stanovanja i privremenog smještaja, kao i pružanje skrbi beskućnicima u ekstremnim vremenskim prilikama. Trenutno se na dugotrajnom smještaju u Domu nalazi 164 korisnika, a u organiziranom stanovanju još njih petoro.  Osnivač Doma je Republika  Hrvatska. Dom djeluje u tri zgrade, jedna na drugu nadovezane, građene u različitim  vremenskim periodima. 

Najstarija zgrada građena je nakon I. svjetskog rata,  kao bivša granična vojarna, a rješenjem Skupštine Kotara Prelog 1948. godine u njoj je osnovan Dom za stare i nemoćne osobe Orehovica. Nakon toga, a nakon zatvaranja rodilišta u Prelogu, 1968. godine, u istom se prostoru osniva Dom penzionera Prelog, sa depadansom u Orehovici. 

Gradnjom novog objekta 1975. godine, sjedište doma ponovno se seli u Orehovicu, a Prelog postaje depadansa Doma Orehovica koja se zatvorila 1993. godine, a Dom u Orehovici postaje Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu odraslih osoba, odnosno današnji Dom za odrasle osobe Orehovica.

Ova ustanova kreće u pravcu podizanja  kvalitete smještaja korisnika iznad sada postojećih uvjeta smještaja i pružanja usluge zbrinjavanja. Podizanje kvalitete zbrinjavanja i pružanja novih socijalnih usluga ustanove, te uvođenje alternativnih oblika socijalnih usluga u lokalnoj zajednici vodit će deinstitucionalizaciji, individualizaciji zbrinjavanja, te vraćanju integriteta i ostvarivanja osobnih prava osoba s mentalnim oštećenjima. 

Svojim zadatkom ubuduće ustanova namjerava  da svim raspoloživim kapacitetima i potpuno novim oblicima i metodama pridonese humanijem zbrinjavanju osoba s mentalnim oštećenjima, bilo da se zbrinjavanje realizira u samoj ustanovi za one korisnike koje neće biti moguće nikako uključiti zbog težine njihove bolesti u transformirane oblike zbrinjavanja, bilo da se pružanje usluge zbrinjavanja planira izvan ustanove, u budućem i očekivanom novom organiziranom stanovanju u kućama koje namjeravamo kupiti, bilo u vlastitoj obitelji uz pružanje nove usluge psihosocijalne pomoći obitelji. 

U ustanovi je zaposleno nešto više od 60-tak djelatnika, a 10 ih je s 30 i više godina radnog staža u njoj pa su prigodno nagrađene. Nagrade su im uručili Ljubomir Kolarek i Suzana Belović, a primili su ih: Emilja Mustač, Nada Poljak, Vanja Detić Veseli, Nada Ljubić, Marija Radović, Ivanka Štefan, Nada Bašlek, Nada Hatlak, Nadica Tišler i Ana Kolar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije