IZLET ZA PAMĆENJE

FOTO Stručno putovanje međimurskih građevinara, oduševila ih Sicilija

Sicilija je možda najpoznatija po mafiji koju zapravo ne čine kriminalci, kao što se to najčešće u javnosti misle, već su to uzorni zaštitnici siromašnih i slabih

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM posjetili su od 24.-28.10.2018. Siciliju – najveći otok na Mediteranu, za koji je još Goethe rekao da “Bez Sicilije Italija nema duše”. Sicilija je oduvijek na raskrižju važnih pomorskih putova između Istoka i Zapada Europe, kao i između Europe i Afrike.

Sicilija je možda najpoznatija po mafiji koju zapravo ne čine kriminalci, kao što se to najčešće u javnosti misle, već su to uzorni zaštitnici siromašnih i slabih. Značajke Sicilije su da je otok okružen Mediteranskim, Tirenskim i Jonskim morem, površine oko 26 000 km2 na kojem živi 5 milijuna stanovnika, reljefno je brežuljkasto – planinska s kratkim rijekama, koje su i presušile, te se svode na potoke.

Bogata je egzotičnim biljkama okupanim suncem kao što su banane, citrusi, masline, kapari, fikusi, strelicije, pistacije, bademi, lješnjaci, vinova loza i žitarice. Sicilija je poznata po romantičarskim gradovima s bogatom kulturnom baštinom i krasnom arhitekturom koji su posjećeni: Palermo, Monreale, Enna, najaktivniji vulkan na svijetu Etna s visinom od 3320 m, Taormina, Siracusa, Catania i Agrigento.
Svakako valja spomenuti zanimljivu, ukusnu Sicilijansku kuhinju te crna, bijela i roze vina i pivo, razne delicije a interesantne su navike i način života na tom egzotičnom otoku. Zbog svega Sicilija u posljednjem desetljeću doživljava procvat turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije