RIBIČKA PRIČA

SELNIČKI RIBNJAK U Selnici žele ribičko društvo, no koncesiju ima Mura iz Murskog Središća

Jedino je logično da selnički ribnjak ili retencija kako je službeno zovu pripadne Općini Selnici i budućem ŠRD-u Selnica, jer je na našem području, a mi smo ga sposobni učiniti atraktivnim i komercijalno isplativim, kaže Tomislav Juretić, predvodnik skupine ljudi koji žele osnovati vlastiti ŠRD u Selnici

Minulog ponedjeljka 12. studenog 2018. godine je Općina Selnica Gradu Mursko Središće, Športsko ribolovnom društvu Mura Mursko Središće i Zajednici športsko ribolovnih društava Međimurske župaije podnijela zahtjev za osnivanje Športsko ribolovnoh društa Selnica u Selnici. Učinjeno je to na skupu u prostorijama Grada Mursko Središće gdje su bili središćanski gradonačelnik Dražen Srpak, selnički načelnik Ervin Vičević, predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije Zoran Pfeifer te predstavnici središćanskih i selničkih ribiča.

Ervin Vičević kaže kako je zahtjev upućen na sve tri adrese s ciljem da se izbjegnu nesporazumi koji su prisutni još iz vremena kada je Općina Selnica (na portalu eMedjimurje) iznijela plan za izgradnju turističkog naselja ili bungalova uz retenciju, odnosno ribnjak u Selnici.

– Rekli ili napisali smo kako nam je poznata situacija i kako se ŠRD Mura poziva na nekakvu koncesiju do 2022. godine, ali isto tako smo rekli i napisali kako središćansko društvo godinama nije ništa uložilo u održavanje ribnjaka, a kako je s druge strane Općina Selnica uložila jako puno sredstava, poglavito ljetos prilikom održavanja Svjetskog prvenstva upravo na ovom ribnjaku. Jedino što tražimo je da se sve učini legalno i transparentno i da na kraju bude korisno za ljude, lokalnu zajednicu i na kraju za državu.

Gradonačelnik Srpak pozdravlja našu inicijativu i prijedlog, no kaže kako ne može biti arbitar, a predsjednik svih ribiča Pfeifer je sto posto za nas i nudi svu moguću podršku i pomoć, što nam je izuzetno važno’, naglašava Vičević, dodavši kako ekonomska isplativost mora biti važna, a još važnije prostor držati čistim i zdravim za životinjski i biljni svijet.

Ništa središćanski ribiči na ribnjaku ne rade

– Ne znam zašto i zbog čega se osnivanju ribičkog društa u Selnici protive u ŠRD Mura Mursko Središće, kada mi na to imamo pravo kao i svatko drugi. Ako ih boli ili im smeta što naše aktivnosti vežemo uz projekt Općine Selnica, a to je izgradnja    turističkog naselja, te ribolovnih površina, onda je to uistinu samo njihov problem. Mi želimo kao i općina da se raščisti situacija oko retencije ili ribnjaka koji je na području Općine Selnica i u vlasništvu je Hrvatskih voda.

Sve neka bude legalno, ali i ekonomski logično, a ja smatram da kao društvo možemo učiniti više nego pojedinačno. ŠRD Mura Mursko Središće, čiji sam i ja član preko 30 godina, ništa ne radi na ribnjaku, osim što se verbalno izjašnjava kako je ribnjak njihov, dok u naravi niti travu ne pokose. A ovo je prema riječima sudionika nedavnog Svjetskog prvenstva jedan od najljepših, ako ne i najljepši prirodni ribnjak, potpuno zaštićen od svih vrsti zagađivača.

Na žalost tome središćanski ribiči nisu ničem doprinijeli i ne doprinose. Nisu nam niti dopustili, naravno uz nečiju pomoć, da se nedavno Svjetsko prvenstvo otvori u Selnici za što smo bili spremni, nego je to održano u Murskom Središću, na čijem području ribiči nisu niti nogom kročili. Iduće sezone ovamo dolazi I. Hrvatska liga i mi želimo da se to dočeka s potpuno uređenim stazama i okolišem.

Ovog trenutka nas 34, uglavnom mlađih ljudi, želimo osnovati ŠRD Selnica i obnoviti život na ribnjak u Selnici, jer ŠRD Mura nije i ne čini ništa da ribnjak bude ljepši, kvalitetniji i na kraju atraktivniji za ribiče i turiste, kaže Tomislav Juretić, u svijetu poznat kao ribolovac koji sve zna o šaranima te ga zovu na mnoga natjecanja i savjetovanja.

O ovome smo razgovarali, istina neslužbeno, jer takav nekakav je ustroj, s nekoliko središćanskih vodećih ribiča i oni kažu, kako se sve zna. A to je kao ŠRD Mura Mursko Središće ima do 2022. godine koncesiju nad retencijom-ribnjakom u Selnici i da je tu sve jasno, a poslije toga slijedi druga procedura. Kažu kako nemaju ništa protiv da Selnica ima svoj ŠRD te im žele svaku sreću, ali neka je ne vežu uz selnički ribnjak i politiku.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije