Vijesti / Društvo
Društvo
U Županijskoj palači obilježan Dan hrvatskih knjižnica: Proglašeni najčitači, a nagrađeno je ukupno 78 učenika
Varaždinska županija

ČITAJ KNJIGU

U Županijskoj palači obilježan Dan hrvatskih knjižnica: Proglašeni najčitači, a nagrađeno je ukupno 78 učenika

Ukupno je nagrađeno 78 učenika osnovnih i srednjih škola, a najmlađa čitačica je Leona Črnilaiz iz Novog Marofa i ima samo 5 godina...

Danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održana svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a tim su povodom proglašeni najčitači školskih i gradskih knjižnica za školsku godinu 2017./2018.

Ukupno je nagrađeno 78 učenika osnovnih i srednjih škola, uz najčitače gradskih knjižnica, a prigodne nagrade uručili su im zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik Paljak obratio se prisutnima te naznačio kako treba poticati sve mlade da čitaju, da se na taj način upoznaju s svijetom knjige.

- Čitajući otkrili ste svijet u kojem slušate sami sebe, a to je danas posebno važno, jer na taj način slušate i druga. Knjiga nikad nije i ne smije izgubiti smisao, ona mijenja svoj oblik, da li je to e-knjiga, tvrda korica ili nešto drugo, ali ona će svakako opstati i to zbog vas, naših dragih čitača - rekao je zamjenik župana Paljak te naglasio kako Županija već petu godinu zaredom provodi jedinstvenu akciju 'Proglašenje najboljih čitača u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije te u gradskim knjižnicama'.

- Učenici nižih i viših razreda osnovnih škola te srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija ove su godine, prema evidenciji školskih knjižničara, pročitali ukupno 2156 naslova - od slikovnica, preko lektire do enciklopedija - zaključio je zamjenik župana.

Knjižničarka Ivana Štimec Sajko koja radi na Graditeljskoj školi u Varaždinu naznačila je kako srednjoškolci čitaju onoliko koliko ih se potiče na to.

- Treba s njima raditi, poticati ih na čitanje.Lektira i možda nije najomiljenija, ali vole stručnu literaturu, knjige iz znanstvene fantastike i tako dalje. Mi na školi održavamo različite radionice, organiziramo susrete s književnicima i nastojimo učenicima približiti knjigu - rekla je knjižničarka Štimec Sajko.

Napomenimo, kako su se akciji ove godine pridružile i gradske knjižnice iz Varaždina, Novog Marofa i Ivanca, a najmlađa čitačica dolazi iz Novog Marofa Leona Črnila i ima samo 5 godina.

Inače, Hrvatsko knjižničarsko društvo je ustanovilo Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanje s ulogom knjižnica u informiranju i obrazovanju te razgradnje stereotipnih predodžbi i knjižnicama i knjižničarima.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!