Bron pre Muri

Sveti Martin na Muri: Dobro znana skela ide na rekonstrukciju

Desetljećima je skela koju su ljudi zvali Bron pre Muri, povezivala dvije hrvatske obale rijeke Mure, služila za sve vrste prijevoza Hrvatima i Slovencima, ali i bila mjesto zasnivanja veza i vođenja ljubavi. Onda je došlo novo vrijeme, okretanje drugim stranama turizma i skela je potpuno zapuštena.

Općinsko vijeće Sveti Martin na Muri suglasno je da Općina Sveti Martin na Muri podnese zahtjev za natječaj u okviru Mjere 19-‘Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijtive LEADER (CLLD-lokalni razvoj pod vodstvom zajednica’, Podmjera 19,2, unutar tipa operacije TOP 12 ‘Poboljšanje opće društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine’.

– Sagledavši sadržaj natječaja i sredstva koja se mogu dobiti, općina je odlučila kandidirati ‘Rekonstrukciju i opremanje riječne skele Sveti Martin na Muri te prilazne rampe skeli koja je općinsko vlasništvo, kaže predsjednik Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i općinski načelnik prof. Dražen Crnčec.

Procijenjena vrijednost projekta je 300 tisuća kuna, odnosno 375 tisuća kuna s Porezom na dodanu vrijednost (PDV). Općinski vijećnici smatraju kako je ovo dobra stvar i trenutno najprihvatljiviji način da se nekada vrlo prometna skela ponovno dovede u stanje prometovanja, poglavito za potrebe turizma i učenja u prirodi.

Podsjećamo kako je ova skela koju su mještani i korisnici zvali ‘Brod na Muri’ desetljećima služila lokalnim Hrvatima i Slovencim za prijevoz svih vrsta tereta, uglavnom poljoprivrednih proizvoda i građevinskog materijala. Kod skele koja povezuje obje hrvatske obale rijeke Mure nedjeljom i praznicima okupljao se veliki broj ljudi, ovdje su se događale velike, ali i manje ljubavne veze, bilo je plesa i zabave, roštiljanja na obje strane i obostrano uređevanje okoliša.

A, onda je došlo novo vrijeme, izgrađen je ’Makovcov most na Muri’, došlo je do stvaranja novih država, što je doneslo i pokušaje Slovenije da prisvoje lijevu obalu Mure, pak je jednog trenutka skelom upravljao Slovenac iz Hotize. Vidjevši kako sve to ide, a poglavito nakon što je jedan slovenski viskopozicioniran političar u blizinu skele, svakako na hrvatski teritorij došao održati govor protiv hrvatske politike i prisvajati našu zemlju, ondašnji općinski načelnik Franjo Makovec, ukinuo je okupljanja kod skele, a nju zatvorio te za promet preko Mure osigurao skelu kod Žabnika.

Danas, kada su Slovenija i Hrvatska članice Europske unije, stvari su i po pitanju skele, odnosno područja uz nju drugačije, a izgradnja skelarske kuće nasuprot skele, daje novu sliku i značaj cijelom području. A i Slovenci su konačno shvatili kako ‘na tujem nemajo kaj iskati’ i kako mogu dolaziti samo kao turisti i uživati u ljepoti Hrvatske na njezinom lijepom sjeveru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije