Vijesti / Društvo
Društvo
Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice
Slavko Midzor/Pixsell

DIGITALIZACIJA HRVATSKE

Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice

Digitalni tsunami u Hrvatskoj: Osobne iskaznice doživjet će veliku promjenu, ukidaju se biljezi i uplatnice

Dolazi nam prava digitalna transformacija Hrvatske, najavilo je Ministarstvo uprave na skupu Digital Transformation Conference (DTC 2018). Kako javlja poslovni.hr,  najavljeni su brojni projekti, kao što su mobilna aplikacija e-Građani, nova elektronička osobna iskaznica koja će biti i beskontaktna, mogućnost opunomoćenja elektroničkim putem, državni login koji će moći koristiti tvrtke, plaćanje preko POS uređaja u tijelima državne uprave, pokretanje centra dijeljenih usluga, odnosno državnog oblaka i mreža poslovnica u kojima će se moći obavljati elektroničke usluge.

Dio toga trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a ostatak 2019. Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva, kaže da će za 40 projekata podijeliti 50 posto sredstava namijenjenih za strategiju Hrvatske 2020. – Kad svi ovi projekti budu dovršeni, mislim da će Hrvatska biti drukčija nego što je danas – kaže Gršić.

Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave koja vodi upravu za e-Hrvatsku, navodi da će iduće godine krenuti nove elektroničke osobne iskaznice koje će biti beskontaktne. – Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis – kaže pomoćnica ministra.

Navodi da će do kraja ove godine uvesti mogućnost plaćanja svih davanja, primjerice, kod obnavljanja osobne iskaznice ili vozačke dozvole, izravno preko POS uređaja u tijelima državne uprave. Od iduće godine to će se objediniti preko posebne platforme zvane e-Pristojbe, koja bi to dodatno trebala pojednostaviti. Drugim riječima, planira se praktično ukinuti papirnate biljege i uplatnice.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!