INSPIRACIJSKA PRIČA

VIDEO Dirljiv dokumentarni film ‘Pismo’ filmaša OŠ Strahoninec osvojio nagrade i srca publike

Filmskoj skupini Osnovne škole Strahoninec ova je školska godina donijela odlične rezultate i priznanja. Film govori o djeovjčici Izidori koja pomaže slijepom dječaku Eriku

Svoje znanje o teoriji filma nepunih osam godina učenicima viših razreda prenose vrijedni voditelji filmske skupine, učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić i učitelj razredne nastave Mario Kanižaj. Njihov je rad urodio plodom te se ove školske godine mogu pohvaliti sa sudjelovanjima u natjecanjima dječjeg filmskog stvaralaštva na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Sudjelovanjem na Smotri hrvatskoga školskoga filma u Sinju, njihovi su filmaši predstavljali OŠ Strahoninec s dokumentarnom televizijskom reportažom Sirena, dok su samo tjedan dana kasnije posjetili i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Tamo im je dodijeljena 1. nagrada stručnog žirija u kategoriji dokumentarnih filmova za film Sirena te 3. nagrada međunarodnog dječjega žirija.

Najveće priznanje ipak je ostvario dokumentaran film ‘Pismo’, koji je u žestokoj konkurenciji mladih članova filmske skupine s čitavog Mediterana, osvojio 1. nagradu stručnoga žirija te 1. nagradu publike na međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku te 2. nagradu na Festivalu dokumentarnoga filma Mali DOKUart u Bjelovaru. To je bio velik projekt za filmaše, a film sadržava prve kadrove s kojima je svoj rad započela filmska skupina.

Glavne uloge ‘Pisma’ pripale su Izidori i Eriku, najboljim prijateljima zbog kojih filmska skupina danas postoji

Temelj dokumentarnom filmu o posebnom dugovječnom prijateljstvu pod imenom ‘Pismo’ izradila je, sada već bivša, a tada učenica osmog razreda OŠ Strahoninec, 15-godišnja Izidora Mustak iz Podbresta. Izidora je autorica scenarija, učenica je Prve gimnazije Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu, a u glavnim su ulogama njezin prijatelj Erik Vrbanec i ona. Trenuci koje su prijatelji dijelili, nastavnicima Dijani i Mariu postali su prvotna inspiracija za osnivanje filmske skupine. 

– Zamijetili smo Izidoru kao djevojčicu, koja samoinicijativno pomaže slijepom učeniku. Takvo posebno prijateljstvo se rijetko viđa, stoga smo ga htjeli zabilježiti kamerom, odnosno ostaviti trag i ovjekovječiti trenutke. Još nismo planirali osnovati filmsku skupinu, no to je bila naša inspiracija – kazala je voditeljica filmske skupine OŠ Strahoninec Dijana Pasarić.

Tada je nastao prvi film tek osnovane filmske skupine pod nazivom ‘Izidora iz 2.b’, a neki se kadrovi tog filma javljaju u samom zaokruženom produktu, dokumentarnom filmu ‘Pismo’. O djelu, koje je osvojilo srca gledatelja, ispričala nam je skromna autorica scenarija.

– Sastavak koji je postao scenarij za film zapravo je bio moja školska zadaća, a ideja za snimanje filma s retrospekcijom javila se u filmskoj skupini i prije sastavka upravo zato što su snimke jednog prijateljstva od prvog do osmog razreda prava rijetkost. Nakon završetka filma bila sam oduševljena, no emocije su najmanje nadvladale Erika i mene jer je nama naše prijateljstvo normalno i svakodnevno – ispričala nam je Izidora.

Nakon primanja nagrade za najbolji dokumentarni film u svojoj kategoriji, kako kažu, bili su iznenađeni, a pojavile su se i suze. 

Kad smo vidjeli svoj film na platnu i na proglašenju dobitnika nagrade publike, u konkurenciji mnogobrojnih filmova na festivalu, bili smo potpuno šokirani. Ti trenuci se ne zaboravljaju. Sretna sam što imam tako posebnog prijatelja kao što je Erik, iako smo danas zapravo kao braća, najviše se svađamo i šalimo. Iako pohađamo različite škole, a ja sam i u domu u Varaždinu, čujemo se gotovo svaki tjedan, a sljedeće godine Erik najvjerojatnije dolazi u Glazbenu školu u Varaždinu pa ćemo se svakodnevno i sretati, tomu se oboje veselimo – dodala je Izidora.

Da su nagradu za ovakva djela zaista zaslužili, dokazuje pregršt pozitivnih reakcija i povratnih komentara gledatelja. Ne sumnjamo kako će u vrsnom vodstvu kreativnih mentora filmska skupina OŠ Strahoninec stvoriti još brojna značajna djela.

 – Naš konačni produkt obuhvaća spoj ideja svih filmaša, stoga želimo istaknuti da su za ‘Pismo’ zaslužni svi članovi, koji su u osam godina pohađali filmsku skupinu, baš zbog doprinosa koji su imali u prvim snimkama. Iako smo oboje pohađali dodatnu edukaciju u Školi medijske kulture, zajedno svakim satom učimo uz rame članova filmske skupine. Mi ih usmjerujemo, a oni nas vode – poručio je voditelj filmske skupine OŠ Strahoninec Mario Kanižaj.

Posebne zahvale upućuju ravnateljici Osnovne škole Strahoninec Jeleni Okun i suradnicima koji im, kako kažu, daju vjetar u leđa te financijskoj podršci Općine Strahoninec i Mjesnog odbora Savske Vesi.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije