PONOS MJESTA

FOTO Udruga građana ‘Gardruža’ ponos je i zaštitni znak Gardinovca

Iduće godine 'Gadruža' će postati punoljetna. Samozatajni su i za njih, a s obzirom na velika djela i dostignuća, zna premali broj ljudi. Na čelu Udruge je Marija Prekupec

Na čelu Udruge građana ‘Gardruž Gardinovec je Marija Prekupec, dipl.med. techn, najmjerodavnija osoba da nam stenografski pobroji što je kroz nekoliko godina unatrag postigla ‘Gardruža’ da bi postala mjesni ponos, mjesni zaštitni znak.

Kada i glede čega ste osnovali Udrugu?   

– Osnovana je posljednjeg dana ožujka davne 2001. godine – kaže predsjednica i dodaje: – Udruga djeluje na području kulture i umjetnosti, sporta, zaštite zdravlja i zaštite okoliša i prirode s ciljem organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanje bolje kvalitete življenja, unapređivanje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

Poseban naglasak stavljamo na razvijanje i promicanje programa tjelesne aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja zdravlja i promicanje zdravlja, brinemo i o kulturnoj baštini mjesta na način što čuvamo stare običaje, potičemo, razvijamo i unapređujemo glazbenu kulturu pa u svojim redovima imamo  tamburašku sekciju i pjevački  zbor.  Za kraj trebam reći kako poseban naglasak stavljamo na očuvanje prirode i briga za uređenje okoliša – kaže predsjednica koja je dodala kako je važno spomenuti da je zalaganjem Udruge građana Gardruža mjesto Gardinovec dobilo službeno priznanje Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije Volim Hrvatsku -priznanje Zeleni cvijet s brončanim znakom mjestu Gardinovec za uređenost parka 2008., 2009. i 2010. godine.

Osim cvjetnih gredica i cvjetnih stupova u parku su udahnuli dio prošlosti s etno predmetima (starim kolima, bačvama i dr.). Ove godine su izradili veliku kopiju grba općine Belica od buksusa (pušpanja) koji će krasiti njihov park, a ujedno i stimulirajuće djelovati na zaštitu okoliša. Iz niza pobrojenih aktivnosti, izdvojili smo njihovo sudjelovanje u organiziranju brojnih manifestacija vezanih uz lokalnu razinu, tradicionalnim organiziranjem fašničke povorke u koju uključuju sve udruge Gardinovca, kao i gostovanje udruge u susjednim fašničkim povorkama u kojima promoviraju svoje mjesto.

Organiziraju i sudjeluju u obilježavanju Tijelovske procesije u kojima njihove članice svečanost prate u narodnim nošnjama. Obilježavanju Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje- u mjestu Belica i Gardinovec s puno prekrasnih i raznovrsnih kolača, sireva,vina, rakije, s plesom i pjesmom uz pratnju tamburaša i žena u narodnoj nošnji.

Riječ, dvije o posljednjem projektu?

– Ime mu je ‘Staro pralo’ u kojem smo se nastojali vratiti u prošlost i što vjernije prikazati taj stari običaj. Koliko smo u tome uspjeli dokazali su izrazi na licima onih koji su se toga ponovno prisjetili kao i pokoja suza u njihovim očima. Zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali a pogotovu našim starijim članicama koje su svojim svjedočanstvima doprinijele da to bude što autentičnije prikazano – istaknula je s ponosom i dodala kako je vezano uz to 23. rujna otkrivena spomen-ploča posvećena starom potočnom pralu – Gardinovsko potočno pralo.

Predsjednica je rekla kako je Gardruža neizostavni gost raznolikih manifestacija, pogotovo sportsko-zdravstvenih, koje se odvijaju izvan Gardinovca pa su tako prepoznati na državnoj razini gdje su dobitnici Priznanja Hrvatskog obiteljskog odbora za organizaciju natjecanja u lokalnoj razini, a Marija Prekupec je bila dobitnica  Godišnje medalje za razvoj sportske rekreacije u Međimurju 2009.godine, Međimurskog saveza sportske rekreacije ‘Sport za sve’.

U sportskom segmentu su inicijatori  izgradnje odbojkaškog igrališta za potrebe svih mještana. Organizatori su biciklijade na hodočašće u Mariju Bistricu te aktivno sudjeluju na BIMEP-u, aktivni su u održavanju aerobika. Spomenuta je tu suradnja s mladima u mjestu i organizacija mjesnog odbojkaškog turnira, različitih sportskih igara, organiziraju nordijsko hodanje…

Međimurski savez sportske rekreacije ‘Sport za sve’ dodijelio je na svojoj Skupštini 16.12.2015. UG Gardruža Zahvalnicu za dugogodišnje provođenje raznovrsnih programa iz područja sportske-rekreacije, Priznanje za uspješnu organizaciju i provedbu obilježavanja Svjetskog dana pješačenja te ponovno Priznanje HOO za uspješnu organizaciju sportsko-rekreacijskih natjecanja i aktivnosti ‘Sport za sve’ na lokalnoj razini.

Članice su aktivne u izradi ručnih radova. Izradile su božićne kuglice za bor u salvetnoj tehnici, oslikale prigodne tanjure za sve udruge kao nagrada za sudjelovanje u fašničkoj povorci, uskršnja jaja i dr.  Aktivno sudjeluju  u humanitarnoj akciji ‘Cvijetom narcisa protiv raka dojke’ koje organizira Klub žena oboljelih od raka dojke ‘Nova nada’ Čakovec,  Županijske lige protiv raka u sklopu koje se prodajom narcisa i prigodnih proizvoda po gradskim trgovima i istaknutim lokacijama diljem Hrvatske, prikupljaju sredstva namijenjena borbi protiv te zloćudne bolesti pa su tako prikupile značajna sredstva za Ligu protiv raka.

Ističu s ponosom proslavu svečanog otvorenja sportske dvorane u Belici i svečane sjednice OV kada im uručena Zlatna plaketa – Grb Općine Belica 2012. za  uspješan rad i zalaganje Udruge na lokalnoj razini. A ta lokalna razina se, kao što smo ranije spomenuli, očituje u brojnim životnim segmentima.

– Moram spomenuti 2012. godinu kada smo prije početka vrtićke godine prihvatili  poziv ravnateljice vrtića da pomognu u radovima na obnovi prostorija u vrtiću. Tako smo željeli razveseliti mališane kad dođu u novu sredinu da im bude što ugodnije i veselije. Zidove je trebalo osvježiti novom bojom, jer već dugi niz godina nisu došli na red za obnovu. Uz pomoć ravnateljice vrtića Snježane Bence, koja je osigurala potreban materijal za bojanje, članovi Udruge primili su se posla.

Uz stručnu pomoć Nenada Kolarića obavljeni su soboslikarski radovi. Obojani su zidovi i stolarija u vrtiću, premazane su novom bojom klackalice, vrtuljak i vanjska ograda, očišćen pješčanik, oštucana živica i pokošena trava. Veseli osmijeh mališana bio je vrijedna nagrada  članovima Udruge – dodala je hvaleći rad ‘Gardruže’.

Kada nam je prezentirani njihov ostali rad i aktivnosti, izdvojili smo 48. Međunarodnu  smotru folklora  održanu od 16. do 20. srpnja 2014. godine u Zagrebu na kojoj je svoju kulturnu baštinu predstavljalo desetak država, među kojima i Hrvatska. Smotra je bila je posvećena promociji međimurske kulturne baštine. I Općina Belica pokazala je da je važni dio međimurske kulture.

– Uz nastupe mnogobrojnih plesnih i pjevačkih skupina iz našeg Međimurja, naša Udruga građana Gardruža predstavila se prezentacijom  pletenja cekera i svatovske jabuke od papira. Za tu prigodu imali smo na raspolaganju malu pagodicu na Trgu bana Jelačića kojoj smo dali starinski duh stare međimurske hiže s puno starih predmeta koji su nas vratili u prošla vremena naših djedova i baka. Na taj način htjeli smo prikazati prostor gdje su se pleli cekeri i kako je to nekad izgledalo. Interes posjetitelja bio je velik jer su se mnogi prisjetili “kak je to nekad bilo”- ispričala nam je naša sugovornica te je dodala:

– Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb proglasili su zagrebačku Međunarodnu smotru folklora festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine, pa nam je posebno drago da smo imali prilike predstaviti naše običaje i dio naše kulture na tom festivalu. Zahvaljujemo se Općini Belica koja nas je podržala u našim aktivnostima, a mi smo nastojali ostaviti dobar dojam i zapažen nastup o čemu svjedoči i pismo zahvale našeg župana Matije Posavca – rekla je.

Istaknula je 5. veljaču 2015. kada su sudjelovali  u projektu HRT Zagreb Lijepom našom u Belici. Udruga je prezentirala  stari običaj pletenja cekera i izrada jabuke od papira. Sve to bilo je upotpunjeno narodnim nošnjama i ugođajem stare međimurske hiže.

I tada dolazi 2015.?

– 21. ožujka 2015. godine Udruga građana Gardruža, kako bi razveselila mališane i mještane, prigodno je uredila park u Gardinovcu – Uskršno jaje. Povod uređenja parka bili su nadolazeći uskršnji blagdani. U ovoj hvalevrijednoj akciji sudjelovali su u izradi jaja: Josip Prekupec i Zlatko Furdi, skiciranje Zvijezdana Rodinger, oslikavanje Marija Prekupec, Ljiljana Furdi i Dijana Koprivec.

Povodom Uskrsa Udruga građana ‘Gardruža’ prigodno je darivala djecu u Dječjem vrtiću Belica – područni odjel Gardinovec, te učenike Područne škole Gardinovec (Osnovna škola Belica) sa slatkim paketićima.

Slijedeće godine novina u parku bila su statue bake i unuke koje su predstavljale odlazak na misu i posvećenje hrane. U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, okupili su se posjetitelji iz većeg dijela Međimurja, a između ostalog svoj lijepi doprinos s uređenim štandovima dale su žene iz općine Belica pa se tako predstavila i naša Udruga. 11. travnja 2015. članovi naše Udruge sudjelovali su na 3. Hrvatskom festivalu sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju pod nazivom ‘Svaki korak je važan’ u Opatiji povodom Svjetskog dana zdravlja, a moram naglasiti da se putovalo na vlastiti trošak članova. Nabrajanje rada te godine bilo bi još, svaki je mjesec bio protkan nečim novim – riječi su predsjednice.

A dio 2016.?

– 24. lipnja 2016. obilježeni su Dani Općine Belica. UG ‘Gardruža’, za očuvanja tradicijske kulture i zanata te sudjelovanje u raznim humanitarnim akcijama dodijeljena je Pohvalnica Općine Belica. 10. rujna Flash MOVE u Gardinovcu i Belici, a bilo je tu još nekoliko akcija vezanih uz kretanje i zdravlje za što smo adekvatno nagrađeni, a vrijedna je moja zagrebačka nagrada – rekla je Marija i nastavila:

– 9. prosinca 2016. održana je svečana Skupština HSSRE-e ‘Sport za sve’ u Zagrebu gdje sam osobno dobila godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije ‘Mirko Relac’ za 2015. godinu.

S ponosom je istaknula vrijeme Adventa kada su izradili veliki adventski vijenac koji se nalazio ispred kapelice Srca Isusova i Srca Marijina u Gardinovcu, a koji je rad vrijednih ruku članova Udruge građana Gardruža Gardinovec, posebno obitelij Prekupec, Josip, Marija i Tanja i obitelj Furdi Zlatko i Ljiljana. Adventskim vijencem htjeli su svečano obilježiti početak crkvene godine i zapaliti prvu svijeću koja simbolizira nadu.

Tradiciju ste nastavili i 2017. godini?

– Krenut ću redom. 3. veljače pomogli smo Klubu laringektomiranih u humanitarnoj akciji – uz voće i kolače koje su pripremile članice Udruge žena Belica i Udruge građana Gardruža Gardinovec. U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici je tradicionalnom manifestacijom ‘Zajedno smo jači i glasniji’, i ove godine  uspješno obilježen Dan sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla. Naša članica Ljiljana Novaković već treću godinu zaredom šije platnene vrećice u koju se stavljaju jabuke i promotivni materijal. Tradicionalno nakon polnoćke organiziramo tople napitke i kolače za mještane uz čestitke za Božić – rekla je.

‘Ftrgni od zaborava’ je projekt što su ga ove školske godine započeli i odradili učenici 4.b razreda Područne škole Gardinovec. Projekt je zamišljen s ciljem očuvanja od zaborava, ali i promocije  imena i djela Stjepana Jankovića – Štefa iz Gardinovca. Odličnom izvedbom pjesme Usliši nam molitve  Bože ti svečanost su uveličali članovi Udruge građana Gardruža Gardinovec. Sudjelovali su na Bakinim kolačima u Prelogu s prezentacijom eko-etne kuće i velike svatovske jabuke (prezentacija kolača od oraha i jabuke) i Bakini kolači  u Svetom Martinu na Muri (prezentacija kolača od maka i tikve. 

Predsjednica Udruge građana ‘Gardruža’ Gardinovec je žena koja sve stigne. Puna je ideja, ali i spremna ideje drugih pretvoriti u zbilju. Zaposlena je kao glavna sestra Djelatnosti za javno zdravstvo u ZZJZ Međimurske županije. Koordinira radom stotinjak članova, koliko ih ‘Gardruža’ okuplja.    

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije