UOČI SVIH SVETIH

FOTO Na čakovečkoj tržnici hit su raznobojni ‘pušleki’ i sadnice otpornih maćuhica

- Trebate cvijeće? Pa najbolje mjesto za to je naš plac, tu je samo ono najljepše! - rekla nam je jedna od prodavačica čakovečkoj tržnici, gdje smo provjerili ponudu uoči Svih svetih

Čakovečkom smo tržnicom prošetali tokom sunčanog prijepodneva u utorak, 23. listopada i uvjerili se kako je to zaista najbolje mjesto za kupovinu cvijeća. Uzgajivači će vas ugodno dočekati iza svog štanda i s veseljem prezentirati sve što nude.

Listopad i studeni pravo su vrijeme u godini kad se jarkim bojama u jesenjem okruženju ističe nježni cvijet maćuhice. Uz to što su prava vizualna poslastica, maćuhice su izrazito otporne, što ih čini najtraženijim sadnicama na čakovečkoj tržnici, zbog običaja sadnje na groblju uoči pripreme za Dušni dan.

>> Čakovečka tržnica uoči Svih svetih

– Dugogodišnji sam kupac cvijeća kod uzgajivačice Cecilije Murk jer ima velik izbor sadnica i zadovoljna sam kvalitetom robe. Uzela sam posebne ljubičaste maćuhice za posaditi uz grob i velike multiflora krizanteme za 30 kuna. Sad je još prerano za kupnju aranžmana, no nekad je teško i izdvojiti takvu veliku svotu za isti pa je ovakvo cvijeće isplativije – rekla nam je jedna od prolaznica.

Osim maćuhica koje prkose i oštroj zimi, hit su i ‘pušleki’ po 10 kuna prodavačice Mirjane Jezernik iz Novog Sela Rok.

– Najčešće se kupuju sadnice maćuhica po par kuna, a uz to ljudi vole uzeti i pušlek mojih ručno uzgojenih margareta, takozvanih gumbića, špina i krizantema. Grane prodajemo po 7 kuna, dok su multiflora krizanteme 15 kuna. Upotreba živog umjesto umjetnog cvijeća je u Međimurju već tradicija, a na groblje se najčešće nosi krizantema – rekla nam je Mirjana.

Provjerili smo i ponudu svijeća od kojih se u ovo doba najčešće kupuju svijećnjaci s voskom, čija se cijena kreće od 5 do 15 kuna po komadu, dok su električni lampioni popularniji ljeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije