SUSRET U ČAKOVCU

FOTO Međimurje ugostilo prvi dio 25. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Međimurje je ugostilo 400 folkloraša iz osam hrvatskih ansambala, koji su svoje pravo nastupa izborili županijskim smotrama

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Sisačko-moslavačke županije, u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 25. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Međimurje je ugostilo 400 folkloraša iz osam hrvatskih ansambala, koji su svoje pravo nastupa izborili županijskim smotrama, te putem jednog samostalnog pregledavanja. 

Susret folkloraša odvija se u dvije kategorije – u Čakovcu je izveden koreografirani folklor, dok će se iduće subote, 27. listopada u Sisku plesati izvorni folklor. Prvi dio 25. susreta folkloraša prošao je u izrazito svečanom tonu jer Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, ove godine obilježava 70 godina kontinuiranog rada. Susret je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je zahvalila svim kulturnim amaterima s područja Međimurja na cjelogodišnjem radu i promociji svojih mjesta, ali i čitavog Međimurja:

– Naša mala zajednica i društvo, bogata ljudima velika srca, dala je značajan doprinos da Hrvatski sabor kulture doživi 70 rođendan. Svi vi koji njegujete kulturni amaterizam zaslužni ste za očuvanje naše kulturne baštine – rekla je Herman.

Prisutne su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU-a Međimurske županije, ujedno i predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture.  Međimursku županiju predstavljala je KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća, pod ravnanjem voditelja Hrvoja Horvata.

Koreografijom Ivane Hajdinjak i uz glazbenu obradu Miroslava Novaka, folkloraši Nedelišća pokazali su bogatstvo folklora, nošnji i narodnih običaja naše županije uz ples i pjesme “Igrajte nam japa” i “Naj se dekle prebudiju, naj se dečki veseliju”.
Nakon svih nastupa, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag.mus. i Katarina Bušić, održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije,  a priznanja je uručila zamjenica Sandra Herman.

Prva nagrada: FA “Matija Gubec”, Karlovac, Karlovačka županija
Druga nagrada: FA “Turopolje”, Velika Gorica, Zagrebačka županija
Treća nagrada: HKUD “Valpovo 1905”, Valpovo, Osječko-baranjska županija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije