carstvo surfinija

FOTO Surfinije – ljepotice s balkona i prozora Hermanovih u Donjem Vidovcu

- Došlo je vrijeme za rastanak. Dolaze hladni dani što znači da će ponos naših prozora i dvorišta na zimski počinak - rekla nam je Donjovidovčanka Zdenka Herman, poznata po balkonskoj i dvorišnoj cvjetnoj rapsodiji.

– Surfinija je dosta zahtjevna cvjetna vrsta pa je preporučujemo onim ljubiteljima cvijeća koji će joj posvetiti potrebnu pažnju – poučila nas je  Donjovidovčanka Zdenka Herman (49) prilikom posjeta cvjetnoj oazi njihovog obiteljskog dvorišta u Ulici A. Šenoe 15.

Naša sugovornica nam je rekla kako je za cvijeće vezana još kao djevojčica kada je majci Štefaniji Lukša (69), koja je i danas velika zaljubljenica u cvijeće, pomagala  oko uzgoja muškatli kojima su ljudi prije nekog vremena resili svoje prozore, balkone jer su bile najpopularnije cvjetnice na našim prostorima, ne samo zbog specifične ljepote, već i zbog toga što su vrlo izdržive i lake za održavanje. 

Zbog čega ste odlučile za surfinije?

– Prije svega sam njihovom ljepotom ostala oduševljena za 4-godišnjeg boravka u Austriji gdje za neka mjesta mogu reći kako je to cvijeće zaštitni znak pa njihove kuće, balkone čini posebnima. Zaljubila sam se u njih. Počela sam prikupljati stručne savjete, konzultirati literaturu misleći na svoj “grunt” u D. Vidovcu i život tih ljepotica na njemu. Željela sam da mi prozori, balkoni pa i kuća budu posebni jer kuća bez cvijeća je za mene kao čovjek bez glave. Tako kuća ima “glavu” od svibnja do studenog – kaže i s mnogo ponosa dodaje kako je u tome uspjela što u ovo vrijeme kući i okućnici daje posebnu i obilnu raskoš.

To je zahtjevno cvijeće?

– Koliko je lijepo, da toliko je i zahtjevno pa su mnogi cvjećari ostali razočarani surfinijom jer nisu poštovali osnovna pravila vezana za uzgoj ove cvjetne vrste -pojašnjava i dodaje kako uspješno uspijevaju na polusjenovitom i sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra. 

U početku, dok surfinija ne naraste, nije preporučljivo obilno i često zalijevanje jer su mlade biljke podložne truleži. Kasnije, kad biljke narastu, a posebno tijekom ljetnih mjeseci, zalijevanje mora biti svakodnevno. – To nam sa zadovoljstvom godinama radi mama kada smo na moru ili smo više dana odsutni.

Kao zaljubljenica u cvijeće, ono što je lijepo, Zdenka već deset godina dužnu skrb vodi o palmama koje je uzgojila u ovome kraju pa je šali zove “Međimurska palma” koje su sada ukras dvorišta, a po zimi njihove velike kuće.

U kući Hermanovih svaki ima svoj hobi. Suprug Josip je najpoznatiji uzgajivač kunića u Lijepoj Našoj, a “naša” Zdenka kaže da bi ga dostigla da ona posvećuje toliko brige cvijeću. U šali, a pola u zbilji, je dodala kako joj cvijeće tako lijepo uspijeva jer s njime svakodnevno “razgovara”.

Naše fotografije Zdenka je objavila na svome Facebook profilu. – Isuse stvarno su predivne- zavidim ti na strpljenju, a potrebno je i puno ljubavi za cvijeće – vrlo rijetko se to viđa – napisala je njezina prijateljica Snežana Rodek iz Kotoribe, dok je Kotoripčanka Klaudija Vidović dodala: ‘Zlatne ruke!’ Rekla je kako s nestrpljenjem čeka tople dane kada će njezini protori i dvorište postati još plemenitiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije