DRUŽENJE UZ SVIJEĆE I PETROLEJKE

Vidovski zlatari će u Donjem Vidovcu obilježiti 60. obljetnicu elektrifikacije mjesta

- I kak su rekli naši stari dok ga ni bilo struje ga bilo već dece v seli pa bomo i mi počekali devet meseci da vidimo dal to vredi!? – kaže vječiti šaljivđija Dražen

Davne 1958. godine u 9 sati u Donjem Vidovcu je održana velika svečanost koju je priredio Odbor za elektrifikaciju sela, a sve povodom elektrifikacije sela Donji Vidovec. Stoji tako na plakatu kojeg su sasvim slučajno pronašli Nenad i Dražen Lukša, predsjednik i član UO Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari Donji Vidovec.

– Plakat smo Nenad i ja uočili još lani povodom Noći muzeja na starom farofu, a kojeg je pomno sačuvala Ana Nestić, voditeljica Zavičajne zbirke na mjesnom farofu – rekao je Dražen, a Nenad je dodao kako su već tada rekli kako im taj nadnevak za svaki slučaj mora ostati ‘zvoniti’ u mislima očekujući kako će odgovornima u Općini taj događaj nešto više značiti… 

– Pošto smatramo to velikom obljetnicom vrlo važnog energenta, udruga Vidovski zlatari odlučila je taj dan napraviti druženje članova uz svijeće i petrolejke kako bi osjetili nekadašnji život bez struje – otkrili su nam način obilježavanja 19. listopada.

Rekli su kako je razgovor čuo i Nikola Matulin, predsjednik KUD-a Donji Vidovec, i dogovorio je s njima da i oni naprave svoju redovnu probu u mraku pod svijećama i s njima uz svirku obilježe obljetnicu elektrifikacije sela.

– I kak su rekli naši stari dok ga ni bilo struje ga bilo već dece v seli pa bomo i mi počekali devet meseci da vidimo dal to vredi!? – dodao je vječiti šaljivđija Dražen. Okupljanje zlatara i zainteresiranih počet će s prvim sumrakom, točnije negdje oko 19 sati kod njihovih klupskih prostorija.

ANEGDOTA IZ VREMENA ELEKTIFIKACIJE

– Si čul kak je to bilo dok se elekrtrifikacija sprovodila po doljnjem Međimurju? – pričalo se u to vrijeme Međimurjem. – Dojdejo čelni ljudi iz Čakovca na uviđaj u Vidovec i pregledavaju kak pe elektrika. Mam se jave Dobravčani da v Dobravu mora struja prije dojti nek u Vidovec. Pa kak bu to, vele ovi iz Čakovca, pa Vidovec je prije na redu. Dobravske glavešine, vuno doba komunjare, ne popuščaju. Dobro vele ovi iz Čakovca, ovak bomo: “Koji budo prvi zakopali bandere tam bomo počeli vljeći kabla za struju”. I tak par dni poslje dojdo radniki v Dobravu glet banderi nigde, idu u Vidovec bandere postavljene i počnu vlječi kabla. Doljete dobravski čelniki i bune se da kak to more biti kaj vu Vidovcu vlječu kabla pa Vidovčani su zakopali bandere samo jeden meter v zemlju, a mi v Dobravi smo ih zakopali celje v zemlju’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije