KIČ NIKOLA ZRINSKI ČAKOVEC

Izložbom ‘Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska’ započeo Mjesec hrvatske knjige

Predstavljeno je 14 tjednih novina koje su izlazile na tlu Međimurja

‘Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska’ naziv je izložbe koja je otvorena u Knjižnici ‘Nikola Zrinski’ Čakovec. Izložba je označila početak aktivnosti koje Knjižnica organizira u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga, a otvorenju je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Predstavljeno je 14 tjednih novina koje su izlazile na tlu Međimurja, kako je rekao autor izložbe i voditelj Zavičajne zbirke Insulana Knjižnice “Nikola Zrinski” Borivoj Radojčić te dodao: “Ovo je prvi puta da je napravljen povijesni presjek objavljivanja lokalnih novina u Međimurju kroz temu “što je međimurski tisak” u proteklih sto i trideset godina. Prve novine bile su politički tjednik Medjimurje (Megyimurje/Muraköz), nakon kojih su počele izlaziti Međimurske novine. Neke od novina koje su izlazile su i Glas Međimurja i Zagorja, Medjimurski Hrvat, Međimurski Glasnik i Čakovečki Strički.”

Uz izložbu je predstavljen pretisak knjige dr. Ivana Novaka “Samoodredjenje naroda i Magjari” povodom 100 godina od izlaženja (1918.) koji je predstavila ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan. Knjigu je dr. Novak započeo pisati još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a svjedoči o borbi Međimuraca za nacionalnu slobodu te je objavljena uz jubilarnu obljetnicu oslobođenja Međimurja i priključenja Hrvatskoj 24. prosinca 1918. godine. 

– Budući da se u knjižnicama čuva baštinska građa, odlučili smo da mjesec hrvatske knjige ima temu i motiv baštine s težnjom da se sami moramo izboriti za očuvanje naše baštine. Zbog toga, ove godine ponovno promoviramo našu Zavičajnu zbirku i želimo pokazati kako brinemo i čuvamo svoju povijesti – istaknula je ravnateljica Križan. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije