Iskustvo kreativnih aktivnosti

Pučko otvoreno učilište Čakovec partner na novom projektu

Besplatne likovne radionice za više od 100 polaznika starijih od 54 godine

U Gradskoj galeriji Zabok održana je početna konferencija EU projekta “ISKRA – Iskustvo kreativnih aktivnosti”. Projekt ISKRA je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva Umjetnost i kultura 54+, a provodi ga Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Čakovec, Pučkim otvorenim učilištem Zabok i Pučkim otvorenim učilištem Obris. Ukupan iznos projekta je 633.349,55 kuna – EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85% ukupnog proračuna projekta od 538.347,12 kuna.

Prisutnim gostima uvodnim govorom obratio se ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ivan Šutalo. Gospodin Šutalo je prezentirao rad u području pripreme projekata Pučkog otvorenog učilišta Zagreb te EU projekte koji se trenutno provode – projekte sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda koje Učilište provodi kao nositelj te niz projekata u kojima sudjeluje kao partner.

Nakon uvodnog govora uslijedilo je predstavljanje projekta u kojem su sudjelovali nositelj i partneri.

Voditeljica projekta na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ivana Sabo, prisutnim posjetiteljima konferencije ukratko je predstavila aktivnosti tijekom provedbe projekta te rezultate koji se očekuju nakon završetka. Tijekom projekta izvodit će se kulturne radionice za osobe starije od 54 godine u području likovne i glazbene umjetnosti te fotografije, a u svrhu poboljšanja njihovih osobnih vještina.

Za vrijeme trajanja projekta bit će realizirano 9 kulturnih radionica za 102 polaznika. Svaki od partnera provodit će kulturne radionice na svom Učilištu, a po završetku ciklusa radionica bit će organizirane završne izložbe tj. koncerti. Pučko otvoreno učilište Zagreb odlučilo se za provedbu dva ciklusa fotografskih radionica.

Ulogu Pučkog otvorenog učilišta Zabok zajedno su predstavili Bojana Birač, voditeljica Gradske galerije Zabok i Tihomir Vrančić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok. Predstavili su djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Zabok, trenutni umjetnički postav izložen u Gradskoj galeriji Zabok u kojoj je konferencija i održana te likovne radionice za čije se izvođenje Učilište opredijelilo. U veljači će u Zaboku biti održana prva izložba polaznika koji su završili s ciklusom likovnih radionica.

Projektne aktivnosti na Pučkom otvorenom učilištu Obris prezentirala je Jadranka Krmpotić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obris. Nakon kratkog pregleda povijesti Učilišta i iskustva rada na EU projektima, gđa. Krmpotić je govorila o glazbenim radionicama koje će se provoditi na njihovom Učilištu i to na dvije lokacije – u Požegi i u Podružnici Osijek, nakon kojih će uslijediti zajednički glazbeni koncert. U skladu s navedenim, prisutnima je pustila prigodnu pjesmu vokalno instrumentalnog sastava Krijesnice iz Osijeka.

O temi Projektne aktivnosti na Pučkom otvorenom učilištu Čakovec govorila je Andrea Matić, voditeljica radionica na Pučkom otvorenom učilištu Čakovec. Gospođa Matić je započela s predstavljanjem samog Učilišta, njegovih djelatnosti i drugih EU projekata na kojima Učilište sudjeluje kao nositelj i kao partner. U sklopu EU projekta ISKRA polaznici Učilišta u Čakovcu imat će priliku odabrati između čak četiri različite vrste likovnih radionica za 32 polaznika koje će, po završetku, biti objedinjene u zajedničkoj izložbi.

U okviru projekta bit će izrađeno i specijalno izdanje časopisa “Treća mladost” koje je posebno po tome što će u njegovom kreiranju sudjelovati polaznici radionica koji će imati priliku iz svoje perspektive opisati sve faze projekta, od prvog do posljednjeg dana. Također, na samom kraju projekta održat će se završna skupna izložba na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb na kojoj će biti predstavljeni radovi svih polaznika (fotografski i likovni) te održana dva koncerta.

Pučko otvoreno učilište Čakovec

Prijave za besplatne likovne radionice za 32 polaznika, a prijaviti se možete za besplatne programe u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec. Radionice će se održavati od studenog 2018. do svibnja 2019. Polaznici koji se prijavljuju trebaju biti stariji od 54 godine. Grupe će se popunjavati prema zaprimljenim prijava. Broj polaznika je ograničen, zato požurite s prijavama.

Teme radionica su sljedeće:

1. radionica – “Linorez u umjetnosti i dizajnu”

Trajanje: 36 sati (8 polaznika), provodi Andrea Matić. Polaznici će usvojiti nova znanja o linorezu kao grafičkoj tehnici visokog tiska te njegovoj primjeni u svakodnevnom životu. Radionica uključuje osvještavanje osnovnih likovnih elemenata (crta, kontrast, ritam).

2. radionica “Restauracija uspomene” Trajanje: 36 sati (8 polaznika)

Provodi: Andrea Matić. Radionica se temelji na starim fotografijama i uspomenama. Polaznik će izabrati jednu fotografiju koju će crtačkim i slikarskim tehnikama izmijeniti kako bi ju nadogradio “osjećajem” koji uspomena na navedeni događaj izaziva.

3. i 4. radionica “Kamene ploče” Trajanje: 36 sati ( ukupno 16 polaznika)

Provodi: Kristina Pongrac, polaznici će izrađivati mozaike manjih dimenzija od lokalnih dječjih oblutaka, keramičkih pločica, mramora i dr. materijala, a u daljnjim setovima radionica mozaici će dobiti različite namjene – ploče za stolove, prilazne staze, murale… Polaznici će naučiti kombiniranje elemenata mozaika, obradu fuga i način pravilne aplikacije na samostalno pripremljenu podlogu.

Prijaviti se možete na telefon 040/395-236, 396-716, 396-717 ili na info@pou-cakovec.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije