velika radost za crkvu

FOTO Međimurci Mladen Cikač i Rafael Mikec zaređeni za đakone u varaždinskoj katedrali

Mladen Cikač dolazi iz Župe Pohoda BDM Macinec, a Rafael Mikec iz Župe svete Marije Magdalene Štrigova. Na misnom slavlju bili su roditelji, prijatelji i ostala rodbina

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u subotu 6. listopada u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo misno slavlje tijekom kojeg je za đakone zaredio petoricu bogoslova, među kojima su i dvojica Međimuraca.

Sveti red đakonata primili su Mladen Cikač iz Župe Pohoda BDM Macinec, Andrija Kopjar iz Župe BDM Kraljice svete krunice Remetinec, Dario Levanić iz Župe svetog Mihaela arkanđela Sračinec, Mislav Mikac iz Župe svete Elizabete Ugarske Jalžabet te Rafael Mikec iz Župe svete Marije Magdalene Štrigova.

Uz mons. Mrzljaka svečanu je euharistiju suslavilo tridesetak svećenika Varaždinske biskupije, a u katedrali se okupio i velik broj vjernika iz obiteljskog i prijateljskog kruga mladih bogoslova. Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike, bogoslove te njihove obitelj i prijatelje, mons. Mrzljak je naglasio kako je velika radost za varaždinsku Crkvu dobivanje novih članova, poslanika u vinogradu Gospodnjem.
Nakon što su kandidati za đakona javno pristupili i odazvali se na poziv preč. Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu, inače svećenika Varaždinske biskupije, rektor je jamčio da su kandidati dostojni za službu, na što je biskup je kazao da pomoću Gospoda Boga i Spasitelja Isusa Krista ovu našu braću izabiremo za red đakonata.
U svojoj homiliji mons. Mrzljak je okupljeno mnoštvo podsjetio kako su sakramenti vidljivi znakovi nevidljive Božje prisutnosti. To nevidljivo možemo vidjeti očima vjere, poručio je biskup.

– Nastojimo otvoriti te oči vjere da bismo zaista mogli dohvatiti taj veliki Božji dar, sakrament, svetinju. Sakramenti su nam ponuda, ne prisila. Pozvani smo, počevši od krštenja koje izabiru naši roditelji želeći nas usmjeriti putem kršćanskog života. Kod krštenja su nas, dakle, roditelji upućivali i nakon toga odgajali u vjeri, ali kod primanja sakramenta svetoga reda kandidat mora biti potpuno slobodan. On mora stati u duh nevidljivoga, onoga što vide samo Bog i čovjek kada ga Bog poziva, a čovjek slobodnom voljom odgovara.

Čovjek kaže “evo me Bože, tu sam”. Taj ‘evo me’ kojeg ste sada izrekli mora odjekivati svaki dan cijeloga vašega života. ‘Evo me’ je zapravo svijest na ono što smo po svećeničkom redu pozvani. Krist nam je rekao da nije došao na svijet da mu služe, već da On služi drugima. Odazvali smo se Božjem pozivu da bismo služili narodu. Jedino tada ovaj naš sveti red ima smisao – poručio je biskup Mrzljak.

Nakon homilije uslijedio je završni obred primanja petorice bogoslova među đakone, a u đakonsko ruho odjenuli su ih njihovi župnici; Stjepan Markušić, Josip Pavlek, Siniša Dudašek, Josip Vidović i Kristijan Kuhar. Na kraju svete mise biskup Josip Mrzljak je čestitao novim đakonima na ulasku u obitelj prezbiterija Varaždinske biskupije. Čestitao je i obiteljima ređenika, njihovim roditeljima, braći, sestrama, rodbini, prijateljima i župljanima što su bili na putu zajedno s ređenicima i pomagali ih svojim molitvama, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije