Dani europske kulturne baštine

Održan skup o nematerijalnoj kulturnoj baštini u Muzeju Međimurja Čakovec

Cilj inicijatora te manifestacije je potaknuti ljude na otkrivanje i istraživanje baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru

Od 20. rujna do 10. listopada 2018. godine u čitavoj se Europi obilježavaju Dani europske kulturne baštine. Cilj inicijatora te manifestacije je potaknuti ljude na otkrivanje i istraživanje baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. U tom smislu organiziraju se različita događanja kako bi se građanima približila ta tematika.

Kulturnu baštinu, koja oblikuje naš identitet i svakodnevni život, ne pronalazimo samo u književnosti, visokoj umjetnosti i predmetima, nego i u tradicionalnim obrtima, običajima, hrani, odjeći, povijesnim lokacijama i objektima, različitim vještinama, glazbenim instrumentima, jeziku i usmenoj tradiciji….

Kulturnu baštinu važno je sačuvati i prenijeti budućim naraštajima. Ona ima nemjerljivu ulogu u izgradnji budućnosti Europe, a njezino njegovanje  omogućuje nam da otkrijemo našu raznolikost te započnemo međukulturni razgovor. To je jedan od razloga zašto je želimo približiti mladima.

Ne smijemo dopustiti da kulturna baština propada ili da se uništava, nego se moramo potruditi  i pronaći načine za njezino očuvanje. Međimurje u tom smislu ima što pokazati, a Muzej Međimurja Čakovec već duže vrijeme radi na očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Ovo su samo neki od naglasaka koji su se danas mogli čuti u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec. Skup o nematerijalnoj kulturnoj baštini organizirao je Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.

O toj kompleksnoj problematici pred brojnim posjetiteljima, u ime Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Varaždinu, govorila je Vesna Pascuttini Juraga. “Republika Hrvatska ima petnaest zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te je po tome na popisu UNESCO-a među vodećim državama u svijetu”, kazala je, među ostalim, Pascuttini.

Janja Kovač spomenula je nekoliko međimurskih kulturnih dobara koje je MMČ obradio, dokumentirao i zabilježio na dokumentarnim filmovima. Riječ je o kratkim filmovima o ispiranju zlata, tradicionalnoj izradi čipke na području Svete Marije te sviranju tradicionalnog instrumenta – cimbala.

Kako je istaknula Kovač, dokumentarni filmovi su jedan od najboljih načina očuvanja naše baštine od zaborava, pa će Muzej Međimurja Čakovec i ubuduće koristiti taj medij. Skup je uljepšao cimbulaš Vilim Čituš iz Donje Dubrave koji je na tom zahtjevnom instrumentu odsvirao nekoliko poznatih međimurskih popijevki.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije