SEZONA GRIJANJA

ANKETA Drastično poskupjela drva: Kako se Međimurci pripremaju za zimu?

Kako se Međimurci pripremaju za zimsku sezonu i što misle o poskupljenju drva saznali smo na čakovečkom sajmu

Toplije dane već smo ostavili iza nas, a nova sezona grijanja svima kuca na vrata. Ponovno se javlja problem poskupljenja drva, koji je ove godine drastičan, a najveći razlog tome je nestašica na tržištu zbog izvoza sirovina u susjedne zemlje. Zato smo, povodom nadolazeće zimske sezone, odlučili provjeriti situaciju u porastu cijena drva i na čakovečkom sajmu te saznati kako se za hladnije dane pripremaju naši Međimurci i Međimurke. 

– Za grijanje koristimo kombinaciju plina i drva, a prakticiramo kupovanje drva već u ljeti jer sad su cijene nemoguće. Ako financijska situacija to ljudima dozvoljava, bolje bi bilo da se za sirovine probaju pripremiti nešto ranije. Mi najviše koristimo akaciju i bukvu, kojima ovih dana cijena prelazi 400 kuna – rekao je Vladimir Mihalic (64) iz Gardinovca.
– Mi skupe cijene tržišta izbjegavamo time što se koristimo svojim drvima i kombiniramo grijanjem s lož uljem jer kupovina drva pri ovakvim cijenama nije isplativa – riječi su Katarine Hoblaj (66) iz Zasadbrega.

– Ovu zimu grijat ćemo se na drva i pelete, ali pretežno na drva. Na odnosu na prošlu godinu cijene su drastično porasle, katastrofa. Najčešće koristimo bukvu kojoj ove godine cijena ide čak do 420 kuna, dok smo je prošle godine kupovali za 350 kuna. Moja obitelj i ja razmišljamo da se prebacimo samo na grijanje plinom jer u prosjeku potrošimo 15 metara drva uz pelete, što je preveliki trošak – kaže Nino Ivković (30) iz Šandorovca.

– Grijemo se kombiniranjem plina i drva, a najčešće koristimo akaciju. Gledali smo cijene drva i strašno su skupe. Da se ne grijemo svojim drvima, definitivno bi izabrali samo grijanje na plin – govori Marija Šoltić (67) iz Vratišinca.
– Grijemo se na drva, a kombiniramo akaciju, bukvu i grab, a za jednu zimsku sezonu potrebno nam je 25 metara drva. Računate li da je cijena u prosjeku 400 kuna, ne računajući još i rezanje, dođete do velike brojke od 10.000 kuna, što je puno više nego nekada – smatra Miljenko Novak (50) iz Pribislavca.
– Grijemo se najčešće na drva, ali koristimo i plin. Sreća je što imamo dosta šume i svoja drva pa ne trebamo kupovati po ovako skupoj cijeni – rekao je Josip Kovačić (78) iz Zasadbrega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije