DANI EUROPSKE BAŠTINE

U Muzeju Međimurja Čakovec Dane baštine ove jeseni obilježavaju s tri događaja

Otkrivanje spomen ploče na potočnom pralu u Gardinovcu već je održano, a predstoji prezentacija filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja te Dani židovske kulture i baštine

Nacionalna manifestacija Dani europske baštine 2018. ove godine održava se u okviru Europske godine kulturne baštine 2018. pod zajedničkom temom ‘Umjetnost dijeljenja’. 

Program se organizira i izvodi u organizaciji Ministarstva kulture RH te je ove godine posebno bogat jer se tijekom cijele godine obilježava Europska godina kulturne baštine.

U Muzeju Međimurja Čakovec Dane baštine ove jeseni obilježavaju s tri događaja – već održanom otkrivanju spomen ploče na potočnom pralu u Gardinovcu, prezentacija filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja i dani židovske kulture i baštine.

>> VIDEO I FOTO Seoske prale na Trnavi u Gardinovcu dobile spomen-ploču

Otkrivanje spomen ploče na potočnom pralu u Gardinovcu održalo se u nedjelju, 23. rujna u 15 sati kod potoka Trnava. Organizatori su bili Općina Belica, Udruge građana Gardruža iz Gardinovca, Športsko ribolovno društvo Šaran, OŠ Belica i Muzej Međimurja Čakovec,doksu prezentatori OŠ Belica, Zlatko Bacinger i žene iz udruge Gardruža.

U muzejsko-informativnom centru MIC će u srijedu, 3. listopada u 10 sati predavači Vesna Pascuttini-Juraga i Janja Kovač održati prezentacija filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja. Organizatori su Konzervatorski odjel u Varaždinu i Muzej Međimurja Čakovec.

Filmovi su jedan je od popularnih oblika promidžbe tradicijskih znanja, umijeća i običaja međimurskog kraja. Nakon prikazivanja filmova posjetiteljima će ovu kulturnu baštinu uživo približiti i prezentirati nositelji umijeća. Oni će donijeti svoje stare alate, instrumente i materijale te na slikovit i atraktivan način dočarati publici postupak rada pojedinog umijeća.

Istog dana, u dvorani Scheier održat će se i Dani židovske kulture i baštine s početkom u 18 sati. Organizatori su Židovska općina Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije