Putovi zlata

FOTO Okrugli stol uz Dane zlata i starih zanata

Znanstvene rasprave su pokazale duge putove zlata, ali i ukazale na potrebu očuvanje tih putova za naše nasljednike. Donji Vidovec bi trebao postati centar zlatarenja na turističkoj karti Međimurja, a i znatno šire

Prvi dan manifestacije Dani zlata i starih zanata, održani minulog vikenda u Donjem Vidovcu, bili su orijentirani na znanstvenu raspravu posredstvom tzv. Okruglog stola imena Putovi zlata – jučer, danas, sutra.

Skup je održan u donjovidovskom hotelu Golf, a sudionike je na početku pozdravio Josip Matulin, načelnik Općine Donji Vidovec, a to je u ime Međimurske županije napravila zamjenica župana Sandra Herman.

Moderator skupa je bila Janja Kovač, kustosica Muzeja Međimurje Čakovec, koja nas je u temu uvela posredstvom filma Umijeće ispiranja zlata – zlatarenje u Međimurju. Akademik Dragutin Feletar je govorio o geografskim karakteristikama i izvorima zlata, a o zanimljivostima vezanima uz zlatarenje u Donjem Vidovcu Ivan Zvonar, književnik i prosvjetni djelatnik. Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana je ispred Međimurske županije o zlatarima Donjeg Vidovca te Međimurja iz perspektive lokalnog stanovništva i županijske vlasti, završivi izlaganje riječima: – Međimurje je pozlaćeni cvjetnjak Hrvatske.
Janja Kovač je prezentirala rezultate muzejskog istraživanja o zlatarenju te je iznijela načine prezentacije Muzeja o nematerijalnoj baštini – Riznica Međimurja između muzejskih predmeta i nositelja vještina.

Rudi Grula je ispred Turistička zajednica Međimurske županije govorio o aspektima Turističkog razvoja Međimurja – fokus na donje Međimurje te o Eko muzeju koji bi trebao postati Interpretacijski centar zlatarenja u Donjem Vidovcu.

Krešimir Pavlic, autor knjige Ispiranje zlata u Međimurju se je fokusirao na ispiranje zlata o Međimurju, dok je Nenad Lukša, predsjednik Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari, govorio o njihovim aktivnostima, o suradnji s mještanima Donjeg Vidovca i drugim tematski sličnim udrugama.

Glazbeni uvod imala Hana Horvat, a glazbom je završio Martin Srpak pjesmom Vidovski zlatari.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije