HEKLANI KUTAK

Vrijedne ruke Marijete Ciceli izrađuju igračke koje su osvojile srca diljem Hrvatske

Majka dvoje djece, Marijeta Ciceli iz Domašinca mnoge je podsjetila kako su nekad izgledale igračke, a ovu skoro zaboravljenu vještinu pretvorila je u moderan proizvod koji raznježuje i osvaja brojna srca diljem Hrvatske

Heklanje ili kukičanje hobi je koji Marijeta igrom slučaja otkriva 2015. godine otkad i usavršava ovu tehniku. Kako kaže, počeci su ponekad teški, ali uz volju i rad rezultati će uvijek pokazati svoje. 

Ispričala nam kako je savladala ovu vještinu te je pretvorila u posao koji planira proširiti. U početku je izrađivala jednostavnije predmete za svoju djecu, prijatelje i rodbinu, a najčešći su to bile kape, kaputići, cipele, ukrasne trake za kosu i manje igračke. 

– Ubrzo sam shvatila da s heklanjem nema granica, mogla sam izraditi sve što sam zamislila u tom trenutku. Moje su djevojčice nosile heklane odjevne predmete, a često su u vrtić odlazile u društvu heklanih igračaka. Tamo su pobudile interes prijatelja i roditelja čija su djeca odmah poželjela imati iste. Uvjerila sam se kako su najmlađi zaista prihvatili heklane igračke te ih izabrali umjesto one plastične iz dućana – ispričala je Marijeta.

Tražeći predmete sigurne za djecu, s vremenom je shvatila da će joj se potraga olakšati izradi li ih ona vlastitim rukama. Tako Marijeta koristi pamučni konac i vunu iz ekološke proizvodnje te antialergijske materijale, a svi su predmeti prilagođeni pranju u perilici rublja.

Biti mama koja je uvijek tu za svoje djevojčice njen je prioritet, a radni dan počinje kad su obje u vrtiću. Tada Marijeta uzima alat u ruke, izrađuje, osmišljava nove modele i uživa u svom heklanom kutku. Za izradu jednostavnijih predmeta poput zvečki i tješilica potrebno joj je oko sat vremena, no jedna velika igračka iziskuje čak do 16 sati heklanja. Narudžbe prima iz svih krajeva Hrvatske, a njene unikatne proizvode najviše traže mame iz primorskog dijela. 

– Ljubav prema heklanju raste svakim pozitivnim komentarom i reakcijom zadovoljnih mama i mališana, a ideja za proširenje imam na izvoz! Trudim se ponuditi nove modele svaki tjedan, no primanje narudžba trenutno sam stavila na čekanje kako bih svim roditeljima mogla isporučiti željeni proizvod u razumno vrijeme. Velika želja je educirati par djevojaka i otvoriti dućan s heklanim unikatima – rekla nam je Marijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije