VOLONTERI

FOTO Volonteri u parku: Demostrirano inkluzivno volontiranje

'Korist je obostrana jer osoba s invaliditetom dobiva osjećaj korisnosti u društvu, vidi kako može pomoći nekome, a osobi kojoj je pružena zadovoljena je na taj način njezina potreba'

Veselo i život bilo je danas (20. rujna) 2018. u čakovečkom Perivoju Zrinski kod fontane. Naime, u sklopu aktivnosti “Volonteri u parku” Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije osmislilo je razne igre za svoje članove. U prijepodnevnim satima tako su bacali loptice u koš, bacali kolutove natjecali se u vožnji kolicima ili igrali društvene igre poput čovječe ne ljuti se ili domina.

Voditeljica projekta “Mijenjam svijet, volontiram”, kojeg Društvo provodi drugu godinu za redom Josipa Mijulkov izjavila je kako su se rado odazvali pozivu Zajednice sportskih udruga Čakovca za sudjelovanjem. Ocjenjujući akciju vrlo uspješnom, rekla je kako se volonteri sa zadovoljstvom uključili, a usput su se svi lijepo družili i zabavili. Rekla je kako u centru ima 60-tak volontera, od čega su njih 20 osobe s invaliditetom pa tada govorimo o inkluzivnom volontiranju.

– To znači da osoba s invaliditetom volontira pomažući drugim osobama s invaliditetom ili starijim osoba ili djeci s poteškoćama u razvoju. Korist je obostrana jer osoba s invaliditetom dobiva osjećaj korisnosti u društvu, vidi kako može pomoći nekome, a osobi kojoj je pružena zadovoljena je na taj način njezina potreba – istaknula je.

Upravo takav primjer bio je viđen i danas u čakovečkom parku. Koordinator aktivnosti i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec pohvalio je posljednju, ali i sve ostale dosadašnje aktivnosti. – Ovakvim akcijama organiziramo slobodno vrijeme za djecu i obitelji u parku, potičemo usvajanje zdravih stilova života, razvijamo prosocijalno ponašenje, njegujemo međugeneracijsku suradnju, omogućujemo socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, ali i čuvamo životnu okolinu – naglasio je Jakopec i dodao kako su brojne udruge i institucije s gradskog područja prigrlile ideju. 

Aktivnost “Volonteri u parku” dio je projekta Živjeti zdravo koji se provodi diljem Hrvatske, a u najsjevernijoj županiji ga organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja koje se žele uključiti u realizaciju projekta. Sljedeća aktivnost na rasporedu je sutra u sklopu Sajma prevencije i sigurnosti kada će na sportskim terenima SRC Mladost biti organizirane različte sportske aktivnosti za čakovečke osnovnoškolce uključujući i malonogometno prvenstvo škola na terenu s umjetnom travom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije