Izložbeni salon

Slikar Dino Trtovac otvara 21. rujna izložbu u Muzeju Čakovec

Trtovčevo slikarstvo visoko je vrednovano u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti te prepoznato u europskom kontekstu

Dino Trtovac je rođen 1947. u okolici Novog Pazara (BIH), gdje je nakon osnovne i srednje učiteljske škole, diplomirao slikarstvo na Višoj pedagoškoj akademiji. Uz to se glazbeno obrazovao na violini.  U Zagrebu je 1972. upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 1977. diplomirao u klasi profesora Nikole Reisera.

Nakon toga dobiva stipendiju francuske vlade 1978. /1979. za specijalizaciju na L’École Superieure des Beaux Arts u Parizu u klasi prof. Jacquesa Lagrangea. Sljedećih deset godina živi u Parizu, Zagrebu i Londonu. Izlaže na pariškim salonima i galerijama družeći se s poznatim slikarima i književnicima čije je knjige ilustrirao, sineastima i različitim umjetnicima, participirajući u životu pariške umjetničke scene.

Od 1980. – 1983. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Na poziv engleske vlade 1983. odlazi na specijalizaciju akvarela na Slade School of Fine Arts u Londonu kod profesora Leonarda M’Comba. Vraća se u Pariz i London, a zatim u Zagreb gdje od 1992.-2002. organizira program “Autorska slikarska škola” koji  realizira kroz desetogodišnji rad na učilištu Agora u Zagrebu. Od 2009. – 2012. u zvanju docenta predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Organizira i pokreće slikarsku školu-koloniju u prirodi Oraj – Lovran. Jedan je od osnivača i članova Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, BiH od 2011.

Izlagao je na pedesetak samostalnih i više stotina skupnih izložbi u zemlju i inozemstvu. Dobitnik je više internacionalnih nagrada i pohvala za umjetničko stvaralaštvo. Monografiju o djelu D. Trtovca napisao je Tonko Maroević 2013. a tiskana je u nakladi Art magazina Kontura. Član je HZSU- a, HDLU-a i La Maison des Artist, Pariz. Živi i radi u Zagrebu i Cavtatu.

Trtovčevo slikarstvo visoko je vrednovano u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti te prepoznato u europskom kontekstu. U predgovoru za slikarovu čakovečku izložbu likovni kritičar Milan Bešlić napisao je: Nizom ciklusa slikar je ulančavao svoju tezu utemeljenu na estetskim premisama velikih suvremenih europskih klasika apstraktnoga diskursa s posebnim usmjerenjem na one američke slikare njujorške škole znamenitih protagonista: Morrisa Louisa, Barnetta Newmana, Paula Jenkinsa, Kennetha Nolanda

Upravo je te vrijednosti Trtovac asimilirao u svojem stvaralaštvu, ne prepisujući, već znalački razgrađujući i nadograđujući estetske premise u vlastiti likovni diskurs usustavljujući u tom decidiranom kontekstu vlastiti autorski prinos kao prepoznatljivu dionicu oblikovanu na vrijednostima te škole. Cjelokupni Trtovčev opus, što je razvidno, determiniran je bojom.

Naime, bojom koncipira, stvara i rastvara, gradi i razgrađuje, ona je, zaključno rečeno, i jedni gradbeni element ovoga slikarstva, po boji slikarstvo jest. Stoga je i percipiran kao slikar naglašene pikturalne senzibilnosti i zavidnoga slikarskog umijeća što je ovim izborom slika i istaknuto kako bi se zrcalno pokazala njegova snažna koloristička izražajnost i autorska posebnost po kojoj je i prepoznat i apostrofiran u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti kao zasebna dionica i u sinkronijskom čitanju nezaobilazna likovna činjenica.

Izložbu u muzeju postavlja i otvara povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, a moći ćemo vidjeti 29 akrila na platnu, nastalih od 1992. do 2018. Radi se o ključnim djelima koja prema Bešlićevom odabiru prikazuju stvaralačku liniju ovog umjetnika u njezinim nijansiranim mijenama.

Izložba je popraćena katalogom. Otvorenje izložbe je u petak, 21. rujna od 19 sati, a možete razgledati od ponedjeljka do petka u radno vrijeme Muzeja, od 7 do 15 sati sve do 19. listopada.

Najnovije