Vijesti / Društvo
Društvo
Udruga Zora aktivna u borbi protiv nasilja nad i među mladima
Udruga Zora

MLADI PROTIV NASILJA

Udruga Zora aktivna u borbi protiv nasilja nad i među mladima

Završetak aktivnog tjedna udruga Zora okrunila je izvrsno posjećenom projekcijom dokumentarnog filma 'Oblak'

Opće je poznato kako udruga Zora svojim aktivnostima promiče ljudska prava, jednake mogućnosti za sve, razvoj zajednice i poboljšanje položaja socijalno isključenih skupina. Tako su proteklog tjedna provedene tri besplatne aktivnosti u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja" i građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja" čija imena govore koji je temeljni cilj njihove provedbe.

U srijedu, 12. rujna, u Centru za kulturu u Čakovcu i u četvrtak, 13. rujna, u Domu kulture Grada Preloga u sklopu građanske akcije "Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja" organizirana je edukativna kazališna predstava za mlade i građane „The Wall“ koju je izveo Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, a koja govori upravo o svevremenskoj temi vršnjačkog nasilja te od gledatelja zahtjeva kritičko razmišljanje vezano uz tu temu. Da je predstava bila pun pogodak govori podatak o preko 300 mahom mladih gledatelja koji su itekako iz predstave imali što za naučiti.

Završetak aktivnog tjedna udruga Zora okrunila je izvrsno posjećenom projekcijom dokumentarnog filma "Oblak". Film je prikazan u sklopu Kina za mlade te u sklopu projekta "Aktivni mladi protiv nasilja". Film govori o tragičnoj i svima poznatoj smrti Luke Ritza, unutarnjoj borbi njegovih roditelja i prijatelja, nastojanjima da dođu do počinitelja i svemu onome čemu je Luka Ritz postao simbol, a prvenstveno borbi protiv nasilja. 

Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije potaknula je mlade gledatelje na razmišljanje govoreći o problemu sveprisutnog nasilja i pitanjem da li su se ikad našli u situaciji žrtve, nasilnika ili promatrača nasilja. Posebnu notu projekciji dalo je gostovanje autora filma, Miroslava Sikavice, koji je pred tristotinjak gledatelja, prije, ali i nakon filma analizirao sve ono s čime se susretao u stvaranju filma, odnos s protagonistima filma i svoj doživljaj cijele te situacije. Sve održane aktivnosti imaju zajedničke ciljeve, a to su osvještavanje mladih o problemu nasilja i promicanje nenasilja, kako među mladima, tako i općenito u društvu.

Vršnjačko nasilje prisutno je diljem naše regije te se jednako događa u urbanim i ruralnim područjima. Osim fizičkog i verbalnog nasilja danas je popularno nasilje na internetu, takozvani cyberbullying od kojeg žrtve nasilja ne mogu lako pobjeći jer ga trpe prilikom svake prijave na Internet te ružne poruke, nažalost, ostaju trajno zapisane na serverima. 

- Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvaramo održiv i efikasan edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje. Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Sufinanciraju ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec i Međimurska županija.
Građansku akciju „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja“ provodi udruga Zora te ju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva - poručuju iz Udruge.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!