Vijesti / Društvo
Društvo
Prednosti i mane: Treba li Hrvatska izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena?
Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

pomicanje sata

Prednosti i mane: Treba li Hrvatska izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena?

- Pomicanje sata imalo je neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata, kaže RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić

Ovog listopada i 31. ožujka iduće godine zadnji put ćemo pomicati satove na zimsko, odnosno ljetno vrijeme. 

Europska komisija članicama je dala rok do travnja sljedeće godine da odluče hoće li uvesti trajno zimsko ili trajno ljetno računanje vremena. Za to da se ukine pomicanje satova izjasnilo se čak 80 posto ljudi. Sada je glavno pitanje što je bolje, izabrati ljetno ili zimsko vrijeme? Na to pitanje probao je odgovoriti RTL-ov prognostičar Nikola Vikić Topić.

– Ako bismo zadržali ljetno računanje vremena, tijekom zime bi sunce izlazilo tek u 8:39 minuta. To znači da bismo išli po mraku u školu i na posao za vrijeme zimskih mjeseci.

Ali, recimo, 21. prosinca sunce bi bilo na nebu do 17:19, što znači da ne bismo išli po mraku kući – rekao je Vikić Topić i dodao da bi to moglo negativno utjecati na seljake koji su vezani ranojutarnjim obavezama. 

U slučaju da odaberemo zimsko računanje vremena, tada bi po ljeti sunce zalazilo već u 19:48 (21. lipnja), dok bi izlazilo oko 4:07 ujutro. 

– Onda se postavlja pitanje što mi imamo od tog danjeg svjetla u 4 ujutro jer ionako svi spavamo. Zato je pomicanje sata imalo neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata – rekao je Vikić Topić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!