NEOBIČAN OGLAS

Žele da svinja Gita dođe u dobre ruke, ali svi zovu samo jer je žele u kobasice

Želimo dati našu svinju Gitu u dobre ruke, ali svi nas samo zovu jer je žele u kobasice. Ja je nikad ne bih mogla pojesti, kaže Davorka

Svaki dan na društvenim mrežama osvane barem jedan oglas za udomljavanje životinja, ali onaj koji je jučer objavio Azil Prijatelji Čakovec ne može se samo tako zaobići, piše jutarnji.hr.

“Traži se dom za svinjicu Gitu. Stara je oko 5,5 godina, visoka cca 45 cm i teška oko 45 kilograma” i ispod je fotografija crne svinje na kojoj sjedi mačka. Gita je iz Preloga i već pet godina živi kod jedne četveročlane obitelji. Oni se sele u novi stan u kojemu nema mjesta za jednu malu svinjicu, zbog čega već tri mjeseca pokušavaju pronaći novi dom za svoga neobičnog kućnog ljubimca.

– Jave se ljudi, ali većina je želi staviti u kobasice. Meni bi bilo najdraže kada bi pronašli neki ranč ili OPG koji će je udomiti i omogućiti joj da dalje živi, kaže Davorka, Gitina vlasnica.

Promijenili joj ime

Gita je kod njih završila posve slučajno. Davorkin tast je prije pet godina dobio malo prase vijetnamske svinje na poklon, ali kako nije imao kamo s njim, dao ga je svome sinu. On i njegova supruga su veliki ljubitelji životinja pa su udomili svinjicu, iako su već tada imali dva psa i mačke.

– Tast ju je nazvao prvo Gica, ali nam je to bilo glupo ime pa smo promijenili jedno slovo i nazvali je Gita, prisjeća se Davorka.

Nije dugo trebalo da njihovo dvorište postane glavna atrakcija u Prelogu. Prolaznici bi uvijek zastali pokraj njihove kuće samo da vide malu crnu svinju kako trčkara zajedno s psima ili spava na travi s mačkama. Naime, odlično se slaže s drugim ljubimcima, a i voli se igrati s djecom, nevažno znala ih ona ili ne. I kako su godine prolazile, tako je Gita polako postajala dio obitelji.

– Bilo je tu raznih anegdota. U jednom je trenutku postala jako debela pa smo morali vježbati s njom da smršavi. Jednom je i pobjegla! Bilo je to prošle godine kada je kći slučajno ostavila ulazna vrata otvorena. Ona je izašla na cestu i legla tamo. Hvala Bogu pa je naišao jedan dobar čovjek koji je zaustavio promet pa su je zajedno pokušali vratiti u dvorište. Kažem pokušali jer je jako tvrdoglava. Neće se pomaknuti ako je netko sili na to. Ona se kreće samo kad ona to želi, tako da je to vraćanje potrajalo, priča Davorka.

Ipak, sada broje posljednje dane zajedničkog života. Gitini vlasnici se sele u novi stan u Prelogu i nemaju tako veliko dvorište za jednu svinju. Zato su teška srca morali dati Gitu na udomljavanje, iako sve manje vjeruju da će uspjeti naći dom za nju.

Nemaju izbora

– Ne bih je nikad mogla pojesti. Zvala sam druge OPG-ove oko Varaždina, ali ljudi nemaju mjesta ili već imaju vijetnamsku svinju pa je ne žele uzeti jer se boje da se neće slagati. Bojim se da nam ostaje samo jedna opcija ako ne uspijemo pronaći novi dom za nju. Koliko god da mi se to ne sviđa, nemamo drugog izbora – kaže Davorka.

Gita ima sve manje vremena pa ako je želite spasiti da ne završi na nečijem tanjuru, možete kontaktirati udrugu Azil Prijatelji Čakovec na broj 099/4800-640, piše jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije