SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE

Očekuju nas brojni izlagači, atraktivne pokazne vježbe i dolazak policijskog helikoptera

Na sajmu će se održati i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje

U utorak, 11. rujna, s početkom u 11 sati, u prostorijama Policijske uprave međimurske na konferenciji za medije župan Međimurske županije, Matija Posavec, upraviteljica Zaklade za prevenciju Međimurske županije, Sandra Herman, predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, Mario Medved, načelnik Policije uprave međimurske, Ivan Sokač i voditelj Službe kriminalističke policije, Danijel Mikulić, predstavili su prisutnim novinarima mnogobrojne aktivnosti na predstojećem “Sajmu sigurnosti i prevencije 2018.”.

Tradicionalno, već petu godinu za redom Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećem za prevenciju Međimurske županije te kao i prošle godine Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, organizira po svojim sadržajima jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj.

Međimurska policija već dugi niz godina uspješno provodi razne preventivne programe, projekte, akcije i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice. Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije Mobilnog preventivnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom “Prevencija spaja”.

Dosadašnji sajmovi sigurnosti i prevencije održani su u Nedelišću, Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu.

U petak, 21. rujna u 11 sati svečanim programom otvaranja započinje, peti po redu “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.”. Tom prilikom će se ujedno i proslaviti predstojeći blagdan Svetog Mihovila – Dan policije. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a njegova “vrata” otvorena su od 10 do 16 sati. Pedesetak izlagača u centru Čakovca (u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, Športska 1 i na sportskim terenima SRC “Mladost” u Čakovcu, Športska 2,) predstavit će se javnosti.

Prema pristiglim najavama na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti. Tijekom sajma zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će čakovečka profesionalna vatrogasna postrojba i područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju susjednih policijskih uprava. Vježbu prezentacije evakuacije i spašavanja u slučaju potresa (urušavanja zgrade) prikazat će pripadnici Stožera civilne zaštite Grada Čakovca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Policijske uprave međimurske.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu iz Policijske uprave međimurske u suradnji s Protueksplozijskom službom uprave policije prezentirat će protueksplozijske uređaje i opreme te rad EOD robota.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba u suradnji s krim. tehnikom Policijske uprave međimurske predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari”).

Na sajmu će se održati i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje. Svakako, u najatraktivniji dio program sajma ubraja se i očekivani dolazak helikoptera MUP-a, koji će nadlijetati Čakovec, a posjetitelji ga mogu razgledati na sportskim terenima SRC “Mladost”, u Čakovcu.

Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U samo nekima od njih mogu se podrobnije upoznati sa zanimanjem-policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima.

Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijet će djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi. Putem simulatora prevrtanja i sudara kojeg je osigurao Autoklub Čakovec, posjetitelji će moći ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće.

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.” te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije