POSREDOVALI SMO

Vratišinec: Zbog radova na mostu Brodec roditelji u strahu za djecu na putu do škole

Nekolicina opravdano zabrinutih roditelja učenika prvašića OŠ Vratišinec, a koje put u školu i iz škole nanosi kraj gradilišta mosta Brodec, za koje smatraju da je neadekvatno zaštićeno, obratili su se nadležnima - ŽUC-u Čakovec i načelniku Općine Zdravku Mlinariću.

U upućenom pismu ŽUC Čakovec stoji: ‘S obzirom da nisam dobila nikakve informacije u našoj Općini vezano za rekonstrukciju mosta Brodec u Vratišincu ovim putem se obraćam Vama i nadam se vašem pozitivnom očitovanju jer su županijske i lokalne ceste u vašoj nadležnosti. Počela je nova školska godina i time sve više pješaka i biciklista na našim cestama.

Rekonstrukcija mosta Brodec je započeta i smatram da se nije riješilo pitanje o prolasku pješaka preko mosta te Vas molim vaše stručno očitovanje da li su zadovoljeni svi uvjeti Zakona o županijskim i lokalnim cestama te sigurnosti svih sudionika u prometu.

Isto tako molim informaciju da li su zadovoljeni svi uvjeti o obilježavanju radova i zapreka na cestama jer smatram da znakovi nisu dovoljno reflektirajući te nisu postavljena treptava narančasta svjetla. Noću je smanjena vidljivost, treptava svjetla nisu postavljena, dio mosta ostavljen je samo za prolazak automobila od kojih se većina vozača uopće ne pridržava znakova o prednosti prolaska.

Zbog učestalih poplava nužno je bilo riješiti pitanje rekonstrukcije mosta, ali sada ja vama postavljam pitanje kuda da djecu šaljemo u školu ako niste osigurali pješački prijelaz? Prema informacijama iz medija most se planira završiti 2020. godine, da li se do te godine ne misli ništa poduzimati po pitanju sigurnosti naše djece i svih pješaka koji svakodnevno trebaju prolaziti preko mosta?

Da li je netko od vas razmišljao o našim prvašićima koji su tek trebali samostalno kretati u školu, koji se tek uče kako se kretati po cestama. Kako da im objasnimo da nemaju kuda proći jer jednostavno nema mjesta za njih na mostu. Nadam se Vašem odgovoru i pozitivnom očitovanju ukoliko nam je svima sigurnost svih sudionika u prometu na prvom mjestu. Ukoliko eventualno vi niste zaduženi za rješavanje ovog pitanja molim Vas da me uputite kome da se obratim. Srdačan pozdrav, Ana Odlak.’

U odgovoru ŽUC-a Čakovec stoji kako je za tu problematiku nadležna Općina Vratišinec, odnosno jedinica lokalne uprave na čijem se teritoriju izvode radovi.
Kako bi pomogli roditeljima da prije riješe taj problem naš portal je potražio odgovor od načelnika  Općine Zdrava Mlinarića koji nam je napisao: 

‘Općina Vratišinec sufinancira izgradnju pješačko-biciklističkih staza sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije, a prema projektima i prioritetima. Prema Planu radova ŽUC-a, Općina Vratišinec je dužna ŽUC-u svake godine predati prioritete gradnje na svom katastarskom području pa je tako 2016., 2017. i 2018. godine u prvi projekt  stavljena i rekonstrukcija i dogradnja mosta Brodec s uključenom pješačko – biciklističkom stazom.

Načelnik Općine Vratišinec je nakon samog rušenja sjevernog djela mosta upozorio nadležne na nedostatak prometne signalizacije obilježavanja nailaska na promet. Od strane ŽUC-a dobivena je povratna informacija da će oni osigurati dodatnu signalizaciju radi što veće sigurnosti u prometu.

Molimo sve sudionike prometa na razumijevanje nastale situacije u kojoj je potrebno zadovoljiti sve zakonom propisane procedure – od izrade projektne dokumentacije, suglasnosti svih javnih poduzeća, planiranje financijske strukture, a sve u dogovoru s vlasnicima vodotoka i cestovne građevine – mosta. 

Izgradnja pješačko – biciklističkih staza na cijelom području Općine Vratišinec je projekt koji je od strane Općine Vratišinec apliciran prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nemamo namjere komentirati odgovore mjerodavnih, no već danas nas zanima da li će potpisnica pisma biti zadovoljna odgovorom!?’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije