OTVORENJE

Otvoren klopotec na imanju Obitelji Hažić u Jurovčaku

Jedini posel klopoca je tjerati ftiče z goric, te napazuvati berače, koji samo za sebe skrbe

Imanje i Vinska kuća Hažić u Jurovčaku je posljednje subote u kolovozu bilo solidno popunjeno, gdje su svi čekali otvorenje klopoca. Fusion Five svirao je sjetne melodije, a anđeoski lijepa Lea Šprajc prebirala je po žicama gitare i nježnim glasom pjevala međimurske pjesme.

I onda blag pogled Tatjane Hažić i riječi ‘Tata hodi, ljudi žele klopoca!’ Ustaje Radenko Hažić poput ban Levina Raucha i krene prema napravi kojoj je jedini posel, tjerati ftiče z goric, te napazuvati berače, koji samo za sebe skrbe. Ali zastaje Radenko, jer lijepa i ugodna Tatjana ima nešto uzdrhtalom i očekivajućem puku kazati.

– Poglejte ovog klopoca koji je ime dobio po Austrijancu Toniju Klopotcu, ne tira on sam ftiče z goric, nego pozi i gledi kaj se med redi dogaja, pak igra, bobja ili popevle:- De te primem, tam te bom, de te primem, tam te boom!

Upitaše mlađi i djeca kaj to klopotec boo? Pak venodjo, dobacio je netko iz dobrim vinima okrijepljene publike. I onda Radenko vojničkim korakom poput generaka Crnca ili Norca pohita prema stupu, na koji se popeo poput najbrže vjeverice, te nekaj zašulao i klopotec je krenuo, tiho, glasno, glasnije, silovito, silovitije….

Pljesak, najsnažniji carinika Iveka, slikanje i naš odlazak za stol Cesarski, gdje nam Radenko priopćuje kako će Klopotec nakon što odradi ovu rundu na servis u Švicarsku. Pitanje je samo jeli u Zurich ili Basel. Budemo prije nazvali Vanju Hačeka, novinarsku legendu.

Dok je pučanstvo zurilo u klopotec, na stol naš Cesarski stizali su uratci Kozarstva Zadravec iz Oporovca, najbolji srednje europski medovi OPG-a Trupković, tikvine koščice i črno olje (nikakvo bučino) Marine Novak iz HOLERE, sladice OPG-a Dolenčić iz Brezja juruvskog, a onda je Valentina na stol donijela butelju traminca, koji nas prikova za stolice.

Kada je mjesec puni potpuno obasjao Hažićev breg krenusmo svojim domovima i čusmo onu klopocuvu pjesmu na koju nas je Tatjana upozorila. Dojdite svi, već danas i tako sve dok grožđa v goricama bude, a kada se pobere, klopotec će utihnuti, do novih dana pa makar Švicarsku ne bude vidio. Pak nije ju vido niti MPT.

Grožđa će biti, samo da klopotec dobro odela posel, da berači s povišenom satnicom dobro poberu, a vrijedni i znajući Hažići to spreme u lagve. Uz najavu, klopotec se može razgledati svakog trenutka, subotom od 10 do 18 sati i nedjeljom od 10 do 13 ura.

Na rastanku, upita me Radenko, mozak i robot Vinske kuće:- Znaš Štefan, zakaj nam je tak lejpo denes bilo? – Pak za to kaj smo dobri i pravi dečki, kazah.- Pa i to, ali zato kaj nije bilo političarov. Kaj nam nisu kazali meseca u vodi, onoga šteri je na nebu. Eee, za ovo su pala još četiri gemišta puta ne znam o koliko. Da profesor ne zamjeri. I ova priredba održana je u sklopu Dana turizma Općine Sveti Martin na Mur 2018. i ranije najboljima proglašene potisnula mjesto niže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije