hobi od malih nogu

FOTO Rukotvorine ‘poštarice’ Olge Hoblaj iz Preloga

Za svijet rukotvorina vezana je pola stoljeća. Ne misli njima prestati već će se više posvetiti njima kada ode u mirovinu koja nije daleko

Svakoga tko ima ikakve veze s Hrvatskim poštama običavaju ih zvati poštarom ili poštaricom bez obzira koji posao ovdje obavljaju. Tako neki Preložani zovu svoju sugrađanku, 59-godišnju Olgu Hoblaj, damu koja danas u gradskom poštanskom uredu plijeni prisnošću, ljubaznošću.

Resi je sve ono što traže korisnici njenih poslovnih usluga. Malo njih zna da ta ljubazna gospođa ima ‘zlatne ruke’ koje već gotovo 50 godina izrađuju rukotvorine kojima su svakome lijepe, posebno drage.

– Sve je počelo kada sam izrezala prozorske zavjese moje mame, a samo zato da bi svojoj lutkici sašila haljinicu po svojem ukusu i svojoj mjeri, istaknula je svoje početke rukotvorstva. S obzirom da je svojim prvim uratkom bila zadovoljna nastavila je dalje rad s lutkama i za lutke.

– Prve kreacije su nosile moje lutke, a kasnije sam ih i ja počela nositi. Posebno me je veselilo što su moju kreativnost prepoznali moji ukućani koji su me već tada u tome počeli podržavati, kaže ponosno i dodaje kako danas izrađuje modne dodatke, torbe, nakite, privjeske, ukrase za prigodne blagdane Božić, Uskrs, Noć vještica, Valentinovo…, ukrašava već gotove predmete (japanke), decupage.

– Nemam određenog materijala koji prevladava, već sve ovisi o vrsti predmeta koji radim, koristim sve od kože, pamuka, perlica, žica, papira, konca, vune, vata, lavanda…, dodaje. 

Kaže kako nema neke određene motive već nastanak njezinih rukotvorina više ovisi o godišnjem dobu i inspiracijama…
Gdje završavaju vaše rukotvorine?
– Većinom kod prijatelja i šire obitelji, kaže i dodaje kako ih je i izlagala na izložbama rukotvorina žena grada Preloga.

Što vam znači, predstavlja vaš hobi?
– Predstavlja mi ‘ispušni ventil’ nakon radnog dana i raduje me što stalno imam ocjenjivače-kritičare, a to je moja obitelj, vremena za bavljenjem hobijem (to će se ostvariti kad odem u mirovinu) i da zaradim da od toga barem pokrijem troškove materijala.
Ideje za vaše rukotvorstvo?
– Pretežno crpim sa Pinteresta, kaže i dodaje kako je hobi dosta financijski opterećuje.

Ustrajnost?
– Ustrajat ću tako dugo dok budem mogla raditi s rukama i dok budem imala zadovoljstvo izrade. Želja mi je da imam više vremena za svoj hobi, a to će biti ulaskom u mirovinu, rekla je za kraj.

Bit će to uskoro pa stoga mi ‘našoj’ Olgi želimo još plodonosniji rad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije