pothvat za pamćenje

FOTO Propješačili 2281 kilometar od Iloka do Prevlake, evo kako im je bilo u Međimurju

Nikola Horvat i suputnici uz Dravu su vodili ratove s komarcima i krpeljima, u Držimurcu ih ‘žicali’ Romi, presrela ih je policijska patrola pozdravljajući na engleskom, vrućina ih nije štedjela...

‘Croatian Long Distance Trail’ naziv je za pješački pohod koji će narednih godina zasigurno u Hrvatskoj okupiti brojne ljubitelje adrenalina. To je staza prepuna izazova, broji 2281 kilometara te prolazi svim reljefnim oblicima naše države.

Na ovu turističko-planinarsko-avanturističku avanturu uputio se ‘thru hiker’ Nikola Horvat iz Zagreba koji je, inspiriran prizorima i ljepotom svog pohoda američkom divljinom na Pacific Crest Trailu 2016., odlučio propješačiti Hrvatsku.

– Cilj nam je učiniti Croatian Long Distance Trail svjetski poznatom avanturističkom destinacijom koja će imati minimalan utjecaj na okoliš, ali ogroman na pojedince koji će ga hodati, zajednicu kojom će prolaziti i državu čije će ime prenositi u najpozitivnijem mogućem smislu cijelim svijetom – stoji na službenoj stranici Croatian Long Distance Trail.

Izrazita je hrabrost suočavati se sa svakodnevnim izazovima koji su ovim avanturistima bili nametnuti putem tromjesečnog pohoda. U Međimurju je sa suputnicima Mattom i Marinom stigao dvadeset devetog dana, a do onda su propješačili više od 600 kilometara.

Uz Dravu su vodili ratove s komarcima i krpeljima, u Držimurcu ih ‘žicali’ Romi, presrela ih je policijska patrola pozdravljajući na engleskom, vrućina ih nije štedjela, a naša su ih polja i oranice podsjetila na ona u Slavoniji. Također, pronašli savršeno mjesto gdje su postavili ploču za najsjeverniju točku CLDT-a.

– Unatoč ljepotama koje smo viđali u Međimurju naišli smo na mnogo divljih odlagališta smeća. Nije to lijepo za vidjeti, svatko će se složiti, no nije to niti tuđi problem. Smeće je naš problem. Daleko od očiju – daleko od savjesti… da, ako ne boraviš u prirodi. Na ovom smo se putovanju nagledali svačega, no odlagališta smeća su uvjerljivo najgora. – napisao je na svom blogu Nikola Horvat.

Posjetili su i Vratišinec gdje ih je dočekao Siniša Golub, autor predgovora knjizi koju je Nikola objavio u prosincu 2017. godine. Prijateljski ih je ugostio te, kako piše Nikola, kraljevski nahranio. Napunili su baterije te odlučili istražiti kraj. Krenuli su dalje prema Varaždinu i jugu Hrvatske, a nakon sto dana stigli su do krajnjeg cilja. U ova tri mjeseca, Nikola Horvat doživio je brojne čari koje nudi Hrvatska i sklopio nova poznanstva. Sigurno je stigao do zadnje točke putovanja – Prevlake, na samom jugu Hrvatske.

Dojmove s putovanja možete pročitati na Nikolinom blogu gdje je svakodnevno pisao doživljaje, a mi vam izdvajamo one dane koje je Nikola s ekipom proveo u Međimurju.

>>> CLDT dan 28: Ludbreg (561) – Kilometar 581: z brega pa u rebra
>>> CLDT dan 29: Kilometar 581 – Vratišinec (599): kod Međimurske prirode
>>> CLDT dan 30: Vratišinec (599) – Sveti Martin na Muri (615): najsjevernija točka CLDT-a i kraj sekcije A
>>> CLDT dani 31 i 32: Sveti Martin na Muri (615) – Kilometar 639: dan mladosti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije