vremena se mijenjaju

I sitnički Romi odlaze u svijet za poslom

Nedavno je u Austriju i Njemačko otišlo 23 Roma i Romkinja, a uskoro će krenuti i cijele obitelji jer u Murskom Središću nema za njih posla te se o njima uglavnom govori kada se dogode kakvi ekscesi

Grad Mursko Središće u posljednje vrijeme napustio je velik broj ljudi, poglavito mladih koji su u druge države otišle u potrazi za bolje plaćenim poslom i poštivanjem njih kao radnika. Isto tako odlaze i cijele obitelji jer ovdje ili nemaju posla, ili su slabo plaćeni.

Mnogi kažu kako im i plaća nije najbitnija, nego odnos poslodavca i poslovođa prema njima, koji je u mnogim primjerima lošiji nego su to gledali u nekim filmovima i serijama iz robovlasničkih društava. Međutim, nikada se prije nije događalo da Romi masovnije svoje naselje napuštaju i odlaze u svijet tražiti posao.

U posljednje vrijeme iz Sitnica je u svijet za poslom otišlo 23 Roma i Romkinja, a najavljuje se kako će uskoro za njima krenuti i obitelji. Da je to tako potvrdio je Milorad Mihanović, predsjednik VMO Sitnice, a Gordan Horvat koji je na radu u Njemačkoj kaže kako Romi u Njemačkoj i Austriji rade sve poslove te kako su poslodavci njima vrlo zadovoljni. Dodaje kako, osim časnih izuzetaka, je zaista čudno što za Rome u Hrvatskoj uglavnom nema posla, a u inozemstvu se bez problema zapošljavaju, primaju plaće i lojalni su žitelji sredina u kojima rade i žive.

– Da se razumijemo, Romi ne rade neke vrlo stručne poslove, ali se ne bave prostitucijom, kao što se to zna govoriti, niti kradu i ne klošare. U redovnom su radnom odnosu, primaju plaće, imaju socijalno, zdravstveno i mirovinsko osiguranje, žene su na porodiljnom dopustu. Žive i rade kao svi drugi ljudi, a to što su iz Hrvatske poslodavci posebno cijene. Znaju ili brzo nauče gotovo sve građevinske i konobarske poslove, a pojednici i složenije poslove. Evo, ja sam došao do mjesta poslovođe koji nadzire četiri ‘bauštele’, a usput ljudima pomažem kod prevođenja jezika, jer govorim romski, hrvatski i njemački, govori Gordan.

On je bio romski pomagač u nastavi OŠ Mursko Središće i želio je postati policajac, međutim ništa nije uspješno završilo.

– Nema za nas Rome, a bogme koliko vidim niti mnoge druge perspektive u našem gradu. Sada radim u Njemačkoj, a u Murskom Središću sam kupio kuću i tu ću doći živjeti, ispričao nam je Horvat, za kojim u Njemačku uskoro kreće i supruga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije