Problem teških kamiona

Mursko Središće i dalje ima probleme s kamionima, dnevno kroz grad prijeđe preko 570 grdosija u oba smjera

​Minuli mjesec Granični prijelaz Mursko Središće prešlo je 17.140 kamiona, a oni se kreću ujedno i glavnom središćanskom ulicom, te su velika prijetnja sigurnosti svih sudionika u prometu. Naime, najviše je teških kamiona, grdosija od nekoliko desetaka tona težine, koje i nemilosrdne uništavaju komunalnu infrastrukturu

Promet teških kamiona na Graničnom prijelazu Mursko Središće-Petišovci i središćanskom glavnom ulicom koja je ujedno i dio međunarodne ceste i dalje raste, usprkos obećanjima ministra prometa Olega Butkovića kako će on biti smanjen, a u jednom dijelu i zabranjen do 01.07.2017. godine.

Dakle, godinu dana poslije, u srpnju je ovaj granični prijelaz prešlo 17.140 kamiona, što je 5,14 posto više nego u lipnju, kada ih je izbrojeno 16.259. Ukupno je granični prijelaz u srpnju prešlo 116.441 vozila što je u odnosu na prethodni mjesec kada ih je prešlo 96.653, povećanje za 16,99 posto.

Povećan je i broj putnika u srpnju kada ih je granicu prešlo 442.320 što je za 18,46 posto više nego u lipnju kada ih je zabilježeno, od strane Pogranične policije, odnosno Policijske postaje Mursko Središće 360.320. Tako promet teških kamiona kojih preko 570 dnevno prođe kroz Mursko Središće i dalje ostaje jedan od najvećih problema u gradu i samo zahvaljujući sreći i oprezu mještana, te policiji koja od državnih službi jedina bdije nad ovim problemom, do sada nije bilo ljudskih žrtava.

Materijalne štete na komunalnoj infrastrukturi te na kućama, ogradama, šahtovima i rubnicima su ogromne. Ministar Butković ili je nesposoban ovo riješiti ili ne smije, jer drugo ne postoji. Ako je nesposoban to treba reći, ako pak ne smije zbog državne politike, onda ovdje država gubi na vjerodostojnosti.

Mnogi ministri su pohodili, kako vole govoriti najsjeverniji hrvatski grad i ‘vrata Europe’ i nisu ništa više učinili nego obećali, pojeli i popili. Bilo je u Murskom Središću i sve troje predsjednika države (Mesić, Josipović i Grabar-Kitarović) svi premijeri, a opet ništa osim najava gradnje zaobilaznice i novog mosta na Muri. A to pak nikako da krene i pitanje je neće li se i tu morati koljena prignuti Sloveniji i drugima prema zapadu.

Revna policija bilježi i prijelaze na Graničnom prijelazu Sveti Martin na Muri te je u srpnju evidentirala prijelaz 7.714 putnika što je u odnosu na lipanj kada je bilo 7.310 prelazaka porast za 5,23 posto. Zanimljivo, na ovom graničnom prijelazu je u srpnju zabilježen pad prometa vozila za ukupno 5,84 posto. U lipnju je granicu na svetomartinskom idiličnom mjestu uz rijeku Muru, zapadnije od Murskog Središća, prešlo 5.255 vozila, a u srpnju 4.948 vozila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije