svečana sjednica

FOTO Dani općine Sveta Marija obilježavaju se s pregršt sadržaja vezanih za vjerski i svjetovni život

U protekloj godini realizirani su mnogi projekti, svi oni su važni za boljitak naše općine, ali spomenut ću samo one najznačajnije, a to su dogradnja mrtvačnice i dogradnja Dječjeg vrtića za potrebe jaslica te u Donjem Mihaljevcu sanacija zgrade javne namjene - zadruga

Tradicionalne općinske nagrade zaslužnima uručili su načelnica Općine Đurđica Slamek, njezin zamjenik Ivica Kočiš i predsjednik OV Dražen Šulj. Potonji je kazao kako se Općina razvija u smjeru kada bi svaki želio živjeti u Svetoj Mariji i Donjem Mihaljevcu.

Općina Sveta Marija poznata je da Dane općine obilježava s pregršt sadržaja vezanih za vjerski i svjetovni život, traju od početka kolovoza pa sve do Velike Gospe kojem blagadnu su posvećeni općinski dani.

Najsvečaniji trenutak je svečana sjednica OV Svete Marije koja je održana u četvrtak 9. kolovoza u mjesnom domu kulture. Nazočili su joj zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, vijećnici, članovi VMO Donji Mihaljevec i Sveta Marija, gosti i uzvanici iz drugih lokalnih sredina s kojima Općina gaji prijateljske i suradničke odnose. Sve su ih pozdravili prilikom otvaranja Dražen Šulj, predsjednik OV Svete Marije i općinska načelnica Đurđica Slamek. Ona se je u svom govoru podjetila na radne aktivnosti u minuloj godini. a naznačila je i prioritete koji su pred njima istaknuvši:

– U protekloj godini realizirani su mnogi projekti, svi oni su važni za boljitak naše općine, ali spomenut ću samo one najznačajnije, a to su dogradnja mrtvačnice i dogradnja Dječjeg vrtića za potrebe jaslica te u Donjem Mihaljevcu sanacija zgrade javne namjene – zadruga.

Pred nama je veliki projekt rekonstrukcije Prometnice od Svete Marije do željezničke stanice Doni Mihaljevec s čijom realizacijom se kreće poslije Veljke Meše kao i sa sanacijom krovišta Doma kulture u Svetoj Mariji. U Donjem Mihaljevcu namjeravamo do kraja godine izgraditi pješačku stazu od ribičkog doma do mosta prema Svetoj Mariji te urediti okoliš oko stare i nove crkve.

U zadnjem kvartalu ove godine ili početkom slijedeće godine kreće izgradnja kanalizacije te u cilju da se što prije saniraju ulice naselja krenut ćemo i s izradom projektne dokumentacije za sanaciju najprometnijih ulica naših naselja kako bismo čim prije osigurali normalan promet – istaknula je dodavši:

– Početkom rujna započinjemo i s realizacijom projekta Zaželi temeljem kojeg će se starim i nemoćnim mještanima pružati potrebita pomoć. Tu izražavam žaljenje što smo iz projekta dobili samo jednu osobu za tu vrstu usluge.

Početkom rujna započet ćemo i s projektom u Dječjem vriću temeljem kojeg ćemo roditeljima djece polaznika vrtića osigurati popodnevni boravak i temeljem kojeg ćemo zaposliti jednog odgajatelja, na radnog vremena kuharicu i čistačicu te će se nabaviti vanjska igrala i dodatno opremiti Dječji vrtić.

Mnoge investicije su usmjerene na naše mlade jer nam je velika želja da oni ostanu u našoj sredini, a to je između ostalog ovaj projekt te kako sam već prije napomenula dogradnja vrtića te poticaji mladim obiteljima koje smo i ove godine dodijelili 5 obiteljima u iznosu od 150.000 kuna.

Mladima želimo osigurati i sadržaje za sport i rekreaciju te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za Centar izletničkog turizma uz stari tok Drave za koji vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti i realizirati – završila je optimistički načelnica ne zaboravši izraziti zahvalnost općinskim udrugama koje su veoma aktivne u svom radu, a zahvalia se i svima ostalima koji na bilo kakav način doprinose boljitku Općine te svim njezinim suradnicima.
– Svim Svetomarščanima i Mihaljevčanima, gdje god bili, čestitam Dan općine i Dan župe.Sve vas goste i uzvanike pak pozivam kaj nam dojdete k meši i na proščenje na Veljko mešo!, poručila je na kraju.

U dijelu sjednice podijeljene su zhvalnice, priznanja i plakte najzaslužnijima. Plaketom Općine nagrađena je Marija Frančić i posmrtno Dražen Vlahovski iz Zagreba. Općinsko priznje je primilo SRD Drava Donji Mihaljevec uz obilježavanje50-te obljetnice osnutka i aktivnoga rada, a oćinsku zahvalnicu ekipa SRD Drava Donji Mihaljevec za osvojeni Alpe – Adra kup.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade za najcvjetniji balkon za 2018. godinu kao i najuređenije dvorište. U ovoj godini je posebno povjerenstvo za najcvjetniji balkon u Svetoj Mariji proglasilo balkon obitelji Mustač iz Ulice Zelegaj 31, a u Donjem Mihaljevcu je to obitelj Poljak iz Ulice Franje Novaka 13. Nagrade za nauređenije dvorište u Svetoj Mariji je primila obitelj Orehovec iz Ulice Rade Končara 6, a u Donjem Mihaljevcu obitelj Ivaci s Trga slobode 15.

Nagrade su primili učenici mjesne OŠ-e koji su svih osam razreda završili s odličnim uspjehom. To su: Nika Ivaci, Nina Kedmenec, Nina Poljak i Karlo Vlah. Učenikom generacije je proglašen David Kanižaj. Nisu zaboravljeni niti oni koji su doboro prezentirali školu na različitim natjecanjima na županijskoj I državnoj razini. Nagradu za sudjelovanje i odličan rezultat na ekipnom natjecanju iz matematike MAT liga učenika primili su: Ana Strbad, Nikola Mustač, Gabriela Kvakan, Nina Kedmenec i Valentina Pongrac te njihova mentorica Ivana Lukša Peranec.

Nagradu za sudlovanje i uspjehu u natjecanju Klokan bez granica je primila Lucija Stanko s učiteljicom Marijom Bobić. Nagrade za postignute rezultate biskupiske vjeronaučne olimpijade su zaslužili: Nina Kedmenec, Nika Ivaci, Patricija Ivaci i Lea Pongrac te mentorica Anica Trstenjak. Za osvojeno 3. mjesto na Županijskom natjecanju iz bilogije nagrađene su Gabriela Kvakan i mentorica Paula Dvorski Vilaj.

Za osvojeno 1. mjesto na tradicionalnoj kulturnoj manifstaciji Muzeja Međimurja Čakovec-Mali školski kustosi-Moj najdraži stari premet nagrađena je Izabela Stanko njezina mentorica Romina Volar. Za osvojeno 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz tehničke kulture i 5. na državnoj razini nagrađena je Judita Herc i mentorica Renata Martinec. Od ove se godine nagrađuje i najuspješniji student pa je prvi dobitnik nagrade Luka Mustač, student 4. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Nagradu je iznimno primio i Franjo Mustač-Medarov za nesebičan doprinos uređenju fasde na mjesnoj mrtvačnici.

U svečanu sjednicu su nas pjesmom uveli članovi Mješovitog crkvenog zbora sv. Cecilije, a u kulturno dijelu programa su nastupile mlade učenice: Laura i Renta Čurin te Tena Panić.

Međimurski dožupan Josip Grivec je u pozdravnim riječima odao priznaje Općini čijiri su rezultati rada su iz dana u dan sve vidljiviji, a istaknuo je i dobru suradnju s MŽ koja ravnomjerno i ravnopravno brine za svaku lokalnu sredinu. Posebno je čestitao Mariji Frančić za dobivenu plakete, kazavši kako ga raduje što su kao općinski načelnici u svojim sredinama surađivali punih deset godina.

U ime donjomeđimursih općina i Grada Preloga riječi pohvale i čestitke je Svetoj Mariji za njen dan uputio Mario Moharić, načelnik Općine Goričan, spomenuvši njihovu suranju u asocijama koje ‘pokriva’ Europa. Riječi blagoslova tradicionalno je okupljenima u dvorani uputio mjesni župnik vlč. Pavao Markač koji je istaknuo dobru i uzornu suradnju na realaciji Župa – Općina.

Program svečane sjednice je vodila Suzana Blagus. Prigodni domjenak za sve okupljene bilo je mjesto da se dodano kaže o svemu postignutom, a istaknu i želje za sutra. Jedana od njih je i klimatizirani prostor dvorane koji je toga četvrtka itekako nedostajao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije