NALETI NA DIVLJAČ

Riješen dugogodišnji problem isplate šteta od naleta divljači

Povijesni trenutak za lovstvo Međimurja

Župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec potpisali su danas sporazum o donaciji kojom Međimurska županija rješava dugogodišnji problem lovačkih društava diljem Međimurja. Riječ je o troškovima šteta koja nastaju naletom vozila na divljač.

Iznosom od 262.936,44 kune platit će se premija osiguranja kako bi sve buduće štete bile na teret osiguranja, a ne lovačkih društava. Nastavak je to kvalitetne suradnje Međimurske županije i lovačkih društava koja su, kako je istaknuo župan, potrebna Međimurju ne samo radi zaštite lovišta, već i očuvanja bioraznolikosti. Potpisivanju su nazočili i zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te predstavnici lovačkih društava s područja Međimurja.

Povijesni trenutak za lovstvo Međimurja

Zbog porasta broja motornih vozila i mijenjanja staništa za divljač, sve je veći broja naleta vozila na životinje, što rezultira velikim troškovima koje lovačke udruga ne mogu pokriti. Predsjednik Lovačkog saveza MŽ Ljubomir Grgec rekao je kako su lovačka društva suočena su s vrlo visokom lovozakupninom koju moraju plaćati prema državnom proračunu te im je ovakva financijska potpora dobrodošla ne samo zbog njihovog daljnjeg opstanka već i rješavanja mnogih drugih problema. Na području Međimurja registrirano je 21 lovačko društvo i više od 900 lovaca koji brinu o 75 000 hektara površine.

Između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza sklopljen je ugovor o financiranju  polica osiguranja na temelju kojih će određena sredstva izdvojiti Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo prometa i Hrvatski lovački savez, odnosno lovačka društva pojedinačno.

– Sva lovačka društva imaju jednak problem vezan uz nalete životinja jer je 90% presuda vezanih uz spomenutu problematiku doneseno na štetu lovaca. Iz županijskog proračuna izdvojit će se sredstva namijenjena za police osiguranja koje moraju platiti međimurski lovozakupnici. Povijesni je ovo trenutak za lovstvo Međimurja te zahvaljujemo županu na brzoj reakciji –  dodao je Grgec.

Župan je istaknuo kako se svi prihodi koje županijski proračun dobiva na ime lovozakupnine vraćaju lovačkom savezu, što je na godišnjoj razini oko 300 00 kuna. To znači da Međimurska županija ulaže gotovo 600 000 kuna u lovačka društva i razvoj lovišta na području Međimurja. Tako se osigurava održivost koncesije, odnosno pravo zakupa lova i financijska stabilnost lovačkih društava i samih lovaca koji imaju veliku važnost u našoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije