DANI FRKANOVCA

FOTO Aleja kuharskih kotlića i tajerčeka: Žiškovčani s vrganjima osvojili publiku i žiri

Bajkoviti miris kotlića započeo se širiti Avenijom kotlića, a nešto kasnije i cijeli Frkanovcem sve do rubova Merhatovca, Zasadbrega, Pleškovca i Bedekovićevih graba

Subota, 21. srpnja 2018. treba biti upisana u povijest Frkanovca-srca Međimurja, jer se kod Doma kulture okupio najveć broj ljudi otkako Udrugom Frkanovčani kormilari  Željko Medved, neumorni borac u traženju visokog mjesta za Frkanovec na ljestvici ovakvih priredbi kojima je cilj očuvati tradiciju međimurskih druženja, međimurske kuhinje i vina, te naravno žganice i urada kojoj je ona temeljica.

Premda je na Danu Frkanovca održana Likovna kolonija, Izložba starinskih fotografija te Frkanovski sejem, središnji događaj bio je Kuhanje Frkanovskog tajerčeka i drugih gastronomskih slasnosti. Kada su legenda međimurskih radijskih voditelja Robert Srnec i domačin Željko Medved rekli kako natjecanje u kuhanju započinje, 20 ekipa u 20 je kotlića započela stavljati namirnice i začine, te se uskoro bajkoviti miris započeo širiti Avenijom kotlića, a nešto kasnije i cijeli Frkanovcem sve do rubova Merhatovca, Zasadbrega, Pleškovca i Bedekovićevih graba. I kada je spomenuti dvojac označio kraj natjecanja, publika i žiri krenuli su u ‘žetvu’ na spremljene delicije.

U međuvremenu je stigao i Anđelko Nagrajsalović, svetojurjevski općinski načelnik, koji je organizatorima potvrdio kako ih podržava, a zbrojeni su glasovi naroda i žirija. Puno je nagrada podijeljeno, a onu najvažniju, pobjedničku osvojio je KUD Žiškovec (Srša, Kraljić i Kneklin) i tako potvrdio kako pobjeda na Svetomartinskom kotliću nije bila slučajna. Friški vrganji nikoga nisu ostavil i ravnodušnim, što je priznala i konkurencija, od preko 160 članova kuharskih ekipa.

Zanimljivost je da je Mursko Središće imalo čak 4 ekipe (Huncuti, KUD Mura, Društvo žena i Udruga Josip Broz Tito), a udruge s područja Svetog Juraja na Bregu, poglavito Lopatinca i Dragoslavca, plijenile su lubaznošću. Ljepotu događaja okrunili su članovi Međimurski konj, jahanjem i vožnji kočijom udolinama Borkovićevog i Geršićevog kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije